Експертите за исхрана истакнуваат дека многу луѓе кои се чувствуваат исцрпено, и покрај тоа што доволно спијат, можеби страдаат од недостаток на еден микронутриент – холин.
Холинот е есенцијална хранлива материја што телото делумно ја произведува во црниот дроб, но најголем дел се внесува преку храна како што се говедско месо, пилешко, јајца, риба и млеко. Оваа супстанца е клучна за функцијата на црниот дроб, развојот на мозокот, мускулната сила, метаболизмот и нервниот систем, пренесува Index.hr.
Одржувањето соодветно ниво на холин може да придонесе за зголемена енергија и подобра когнитивна функција, велат стручњаците.
„Холинот е многу важен за здравјето на мозокот, расположението, помнењето и функцијата на црниот дроб“, изјави нутриционистката Ханије Видмар за The Standard.
„Луѓето кои внесуваат премалку холин може да почувствуваат симптоми како ниска енергија, потешкотии со концентрацијата, па дури и знаци на масен црн дроб, бидејќи холинот помага во разградувањето на мастите во црниот дроб.“
Може да помогне и при анксиозност и депресија
Видмар додава дека холинот е особено значаен за мозочните функции:
„Истражувањата покажуваат дека може да ја намали анксиозноста и ризикот од депресија. Ниски нивоа на холин за време на бременост се поврзуваат со проблеми со вниманието и зголемен ризик од ADHD кај децата.“
Извори на холин
Холинот се наоѓа во говедско месо, пилешко, јајца, риба и млеко. Иако недостаток на холин е релативно редок, може да има сериозни последици. Тој е важен за создавање масти што ги зацврстуваат клеточните мембрани и за производство на супстанции кои го овозможуваат преносот на сигнали помеѓу клетките.
Во црниот дроб помага во разградување на холестеролот, што е важно за намалување на ризикот од срцев и мозочен удар. Исто така, учествува во создавањето на ацетилхолин, невротрансмитер важен за меморија на мускулите, мозочни функции и регулирање на срцевиот ритам.
Видмар советува внесување на животински продукти како говедина, пилешко, јајца, риба и млеко за да се обезбеди доволен внес. Веганите можат да внесуваат холин од брокула, кикиритки, грав и печурки, но таа предупредува дека животинските извори вообичаено содржат повеќе холин.
Симптоми на хроничен замор
Симптомите се: исцрпеност и покрај добар сон, главоболки, промени во расположението и апатија. Причините може да бидат: недостаток на железо, витамин Б12 и фолна киселина, дијабетес, хипотироидизам (слаба функција на тироидната жлезда) – што го забавува метаболизмот. Заморот може да биде поврзан и со депресија.