Постои добра причина зошто јајцата не треба да се мијат

Дали некогаш сте се запрашале зошто некои луѓе не ги мијат јајцата пред да ги стават во фрижидер или да ги користат за подготовка на храна, а сведоци сме дека на пазарите, ако купувате локални јајца, често на нив има залепено нечистотии? Иако на прв поглед може да изгледа чудно, па дури и нездраво, постои добра причина зад оваа практика – да се зачува квалитетот и безбедноста на јајцата.

Јајцата кои потекнуваат од селските кокошарници честопати се прекриваат со природна заштитна материја наречена „цут“. Овој тенок слој, сличен на восокот, се наоѓа на површината на лушпата од јајцето и служи како природна бариера која ги спречува бактериите и другите штетни микроорганизми да навлезат во внатрешноста. Покрај тоа, ја задржува влагата во јајцето, спречувајќи губење на течности и одржувајќи ја свежината.

Кога ги миеме јајцата, ја отстрануваме оваа заштитна обвивка и ја „отворуваме вратата“ за потенцијалните бактерии. Истражувањата покажаа дека миењето јајца може да го зголеми ризикот од контаминација, особено ако не се врши внимателно и хигиенски. Затоа, се препорачува да не ги миете јајцата пред да ги ставите во фрижидер или да ги користите за готвење.

Важно е да се напомене дека хигиената на околината во која се чуваат јајцата е од суштинско значење за да се зачува нивната безбедност. Редовното чистење на просторот за складирање јајца, како и правилното ракување со јајцата, е од клучно значење за да се спречи каква било контаминација.

Она што е на лушпата не е ништо страшно
Што се однесува до нечистотијата на лушпата од јајцето, во повеќето случаи таа не е штетна и може лесно да се отстрани пред да го користите јајцето за готвење или печење, доколку не можете сосема да го скршите без лушпата да ви падне во садот.

Во секој случај, следниот пат кога ќе купите извалкани јајца, не паничете, само ставете ги во фрижидер.

Извор: index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни