Подобрете ја вашата крвна слика со овие 10 намирници: Тие се моќни против анемија 

Чувството на постојана слабост и замор е сеприсутно и може да укаже на различни состојби, па затоа е важно да го слушате вашето тело кое ви испраќа пораки на овој начин. Првиот и најдобар чекор е да го посетите вашиот лекар, кој може да ве упати за тестови на крвта и, доколку е потребно, дополнително лекување. Меѓутоа, кога станува збор за лабораториски наоди, горенаведените симптоми често укажуваат на недостаток на железо во телото. Во зависност од степенот на недостаток, лекарот може да препише соодветни лекови, а дополнително, вклучувањето на храна богата со хранливи материи во вашата исхрана природно може да ја подобри вашата крвна слика. 

За да го подигнете нивото на хемоглобин, да го зголемите производството на црвени крвни зрнца и да промовирате подобра циркулација, посегнете по овие 10 намирници.

Спанаќ

Спанаќот е одличен извор на хранливи материи, вклучувајќи железо, фолна киселина и витамин Б12. Железото е од суштинско значење за производството на хемоглобин, кој носи кислород во крвта, додека фолатите и витаминот Б12 го поддржуваат формирањето на црвените крвни зрнца. Покрај тоа, спанаќот содржи витамин А и каротеноидни пигменти лутеин и зеаксантин, а овие супстанции играат важна улога во заштитата на окото од оштетување предизвикано од изложување на сонце и промени во окото поврзани со возраста. 

Цвекло

Цвеклото е богато со железо, фолна киселина и антиоксиданси. Цвеклото е богато со железо, фолна киселина и антиоксиданси како што е бетанинот. Овој корен зеленчук не само што помага да се зголеми производството на црвени крвни зрнца, туку и ја подобрува циркулацијата на крвта. Една студија заклучи дека цвеклото е одговорно за зголемена брзина, одложен замор и кардиореспираторна издржливост за време на вежбањето. За ова може да придонесе нитратите кои се претвораат во азотен оксид, што го зголемува протокот на qi и кислородот до ткивата, што на крајот му овозможува на телото ефикасно да се вклучи во спортот. Дополнително, цвеклото помага и за закрепнување по интензивно вежбање поради антиоксидансите што ги содржи. 

Калинка

Калинката, позната по високата содржина на антиоксиданси и семките богати со железо, го стимулира производството на хемоглобин и може да помогне во спречување на анемија. Содржи и витамин Ц, кој ја подобрува апсорпцијата на железо. Можете да додадете калинка во разни салати, овесна каша, да ја јадете како ужина или да пиете сок за да го проширите внесот на витамин Ц во текот на денот, што е особено пожелно за време на сезоната на грип. 

Мешунки

Мешунките како гравот, леќата и наутот се исто така одличен извор на (растителна) железо, фолна киселина и не-хем протеини. Овие хранливи материи се неопходни за производство на црвени крвни зрнца и одржување на здрави нивоа во крвта. Приближно 80 грама наут содржи 1,8 милиграми железо. 80 грама леблеби содржи 1,8 милиграми железо 

Џигер

Црниот џигер е неверојатно богат со железо, витамин Б12 и други важни хранливи материи, а меѓу нив се издвојува свинскиот црн дроб. Оваа храна е корисна за луѓето со анемија предизвикана од недостаток на железо. Посното црвено месо, како што е говедското месо, е уште еден добар извор на хем железо, кое полесно се апсорбира од телото во споредба со гореспоменатото нехемо железо кое се наоѓа во растителната храна. Вклучувањето на умерени парчиња црвено месо може да помогне во одржување на соодветно ниво на железо. 

Јајца

Јајцата се богати со железо и витамин Б12 и го поддржуваат производството на црвени крвни зрнца. Железото во жолчката од јајцето, како и железото во месото, има висока биорасположивост и затоа се препорачува за групи со ризик од недостаток на железо. Јајцата се богати со железо и витамин Б12.

Црно чоколадо

Темното чоколадо, освен што е одлично за секое непце, може да придонесе и за подобро здравје на крвта. Со повеќе од 80 проценти какао, тој е богат со железо, витамин К, магнезиум, фосфор, калиум, цинк, бакар и манган и е еден од најдобрите извори на антиоксиданси како што се флавоноиди кои го поддржуваат протокот и циркулацијата на крвта. 

Јаткасти плодови

Иако јаткастите плодови и семките како што се бадемите, семките од тиква и сусамот не се најбогатите извори на железо, тие секако се вреден додаток во исхраната поради нивните многу други здравствени придобивки. Комбинирајте ги со друга храна богата со железо и витамин Ц за да ја оптимизирате вашата исхрана и да го одржите здравјето. 

Покрај гореспоменатите зрна, лебот и другите житни производи се збогатени со железо, витамин Б12 и други есенцијални хранливи материи кои заедно можат да придонесат за оптимално здравје на крвта.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни