Пред нас е Божиќниот пост, еден од четирите големи годишни пости, кој подразбира воздржување од мрсна храна, но и од лоши мисли. Божиќниот пост трае 40 дена, до Божик, 6 јануари 2025 година, пред Божиќ, денот на раѓањето на Исус Христос.
Во последниве години се повеќе луѓе постат сите 40 дена, бидејќи постот, ако малку се потрудите, може да биде разновиден и вкусен, а секако е многу здрав. Урамнотежена исхрана Најважно е исхраната да биде избалансирана и да ги внесете сите потребни хранливи состојки во организмот. Јадењата кои ви ги претставуваме се токму тоа – лесни, здрави и посни.
Покрај духовниот пост, тој носи и телесно очистување,
„Постот на патот до животот: Христијанскиот пост во превенција и третман на дијабетес, атеросклероза и рак“.
Христијанскиот пост има многу карактеристики на медитеранската исхрана. Постот од менито ја исклучува храната од животинско потекло која како извор на протеини и заситени масти влијае на покачено ниво на холестерол и развој на атеросклероза. Истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат претежно храна од животинско потекло имаат повеќе хронични болести отколку луѓето во чија исхрана доминира храна од растително потекло.
Христијанскиот пост ги има повеќето корисни карактеристики на медитеранската исхрана, што придонесува за спречување на дебелина, хипертензија, покачени масти во крвта, метаболички синдром, дијабетес мелитус тип 2, атеросклероза, замастен црн дроб, депресија, еректилна дисфункција и рак – докторот. истакнува.
Посна диета во општа смисла не значи гладување, туку содржи храна од растително потекло. Тоа се зеленчук, овошје, житарки, масло и јаткасти плодови, а понекогаш и риба и морски плодови. Рибата може да се јаде секоја сабота и недела, како и на Воведение на Пресвета Богородица, дури и ако празникот паѓа во среда или петок. Рибата може да се јаде секоја сабота и недела, како и на Воведение на Пресвета Богородица, дури и ако празникот паѓа во среда или петок.
Последната недела од божиќниот пост е постот на вода
Салата од бланширан морков се потребни:
1 кг моркови,
3 главици лук, шолја маслиново масло, две лажици лут сенф, китка магдонос, сол, бибер
Подготовка
Морковот исчистете го, исечете го на прстени и бланширајте. Уште жешко се става во сад, се посолува и бибер, се додава сечкан или изрендан лук, масло и сенф по вкус. Нежно измешајте и посипете со сечкан магдонос.
Печен крап и хумус со 3 вида пиперка
Овој оброк вклучува парче крап печен во рерна, хумус, салата од цвекло со лук и маслиново масло, салата од печена црвена пиперка со маслиново масло, лук и јаболков оцет, кисела портокалова пиперка, кисела мала црвена лута пиперка, црвен кромид и препечена туна леб. Крапот е масна и хранлива риба, извор на незаситени омега-3 масни киселини, протеини и разни микроелементи, од кои најголем дел е фосфор.
Време е за кисела зелка
Салата од кисела зелка со пиперка и маслиново или сончогледово масло, пребраница, пита со рендан компир, магдонос, маслинки и лута зелена пиперка. Замена за леб се пребранац и пита со компири.
Салата од туна
Овој здрав оброк се состои од туна со сецкан црвен кромид, кисела жолта пиперка, брокула на пареа, блитва на пареа прелиена со маринада од лук, маслиново масло, сок од лимон, цвекло печено во рерна исечено на прстени и прелиено со маслиново масло и сечкан бел кромид. . Оброкот вклучува и малку ајвар од црвен пипер и модар патлиџан подготвен во масло од семе од грозје, заедно со две кришки леб од туна и кисела црвена лута пиперка.
Печени сардини, салата од лук, кромид, магдонос, домашен сок од домати со лимон и маслиново масло. Леб од цело зрно, печено цвекло и печена тиква.