Една исклучително корисна промена која секој може да ја направи за да го подобри целокупното здравје е да го намали хроничното воспаление во телото. Овој биолошки процес лежи во основата на многу несакани здравствени проблеми, од вообичаени заболувања како што се болки во зглобовите до посериозни состојби како што се автоимуниte болести.
Современиот начин на живот, многу стрес, загадување од околината и лошите навики во исхраната, заедно со недостатокот на квалитетен сон, честопати доведуваат до постојано зголемување на нивото на внатрешниот воспалителен процес.
Храна богата со антиоксиданси за намалување на воспалението:
Диви боровинки
Некои студии покажуваат дека дивите боровинки содржат три до пет пати повеќе антиоксиданси од обичните боровинки. Дивите боровинки се исклучително богати со антиоксиданси, влакна, витамин Ц, витамин К и манган. Покрај тоа, тие содржат и други важни хранливи материи како витамин Е, бакар и железо. Тие исто така можат да бидат корисни за намалување на симптомите на воспалителни состојби како што се артритис и други автоимуни болести.
Домати
Доматот е нискокалорична храна богата со хранливи материи. Содржи витамин Ц, витамин А, калиум, фолна киселина, витамин К и витамин Б6. Тој е поврзан со подобрување на здравјето на срцето, а неговата висока содржина на калиум помага во регулирање на крвниот притисок. Исто така, ликопенот може да придонесе за намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Зелен чај
Антиоксидансите наречени катехини во зелениот чај имаат антиканцерогени и антиинфламаторни својства, според студија од 2017 година.
Спанаќ
Спанаќот е добро познат по своите хранливи материи како железо и витамин К и е преполн со различни антиоксиданси. Тоа е зелен зеленчук кој често се смета за суперхрана поради неговата богата хранлива вредност. Хранливи материи како витамин К и други фитонутриенти може да имаат антиинфламаторни својства кои помагаат во борбата против хроничните воспалителни состојби. Богат е со антиоксиданси како витамин Ц и бета-каротин. Овие антиоксиданси помагаат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали и го подобруваат целокупното здравје.
Темно чоколадо
Темното чоколадо содржи поголем процент на какао во споредба со млечното чоколадо. Какаото е богато со антиоксиданси и флавоноиди кои се поврзани со различни здравствени придобивки. Колку е потемна чоколадата (колку е поголема содржината на какао), толку повеќе антиоксиданси содржи. Но, ако не можете да го издржите горчливиот вкус на супер темното чоколадо, побарајте содржина на какао од барем 70%. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на мала количина темно чоколадо може да придонесе за подобрување на здравјето на срцето и циркулацијата.