Плинските шпорети виновни за околу 40 илјади смртни случаи годишно во Европа

Околу 40.000 Европејци годишно умираат поради загадувањето што го испуштаат плинските шпорети, покажа студијата спроведена во Велика Британија и ЕУ.

Плинските шпорети испуштаат штетни гасови кои се поврзани со болести на срцето и белите дробови, а експертите предупредуваат дека јавноста не е доволно свесна за опасностите. Во просек, употребата на шпорети на гас го скратува животот на луѓето кои ги користат за речиси две години.

„Проблемот е многу посериозен отколку што мислевме“, рече водечкиот истражувач Хуана Марија Делгадо-Саборит, шеф на истражната лабораторија на Универзитетот Јауме Прво.

Експертите поврзуваат 36.031 предвремени умирања секоја година со плински шпорети во ЕУ и уште 4.000 во Британија.

Тие исто така наведуваат дека нивните проценки се конзервативни бидејќи ги зеле предвид само ефектите на азот диоксид, а не и други гасови, како што се јаглерод моноксид и бензен.

„Во далечната 1978 година за прв пат дознавме дека загадувањето со азот диоксид е многукратно поголемо во кујните каде што се користат плински шпорети во споредба со електричните. Дури сега можеме да се изразиме во однос на бројот на скратени животи“, истакнува Делгадо-Саборит.

Секое трето домаќинство во ЕУ користи гас, а во Британија 54 отсто. Процентот е уште поголем кај одредени членки на ЕУ, како Италија, Холандија, Романија и Унгарија – над 60 проценти.

Додека согорува природен гас, шпоретите испуштаат штетни материи кои доведуваат до воспаленија во дишните патишта.

Извештајот се надоврзува на минатогодишната студија која го мери квалитетот на воздухот во домовите кои користат гас. Ова им овозможи на експертите од Jaume First University да направат споредби помеѓу изложеноста на внатрешно и надворешно загадување на воздухот при готвење со гас и да ја мапираат изложеноста на азот диоксид.

„Единствената неизвесност е дали ризикот од прерана смрт од труење со азот диоксид на отворено од сообраќајните издувни гасови може да се примени на изложеност на истиот гас во затворен простор преку готвење“, вели Штефен Лофт, експерт за загадување на воздухот на Универзитетот во Копенхаген кој не бил вклучен во студијата.

ЕУ ги заостри правилата за квалитетот на воздухот на отворено, но не постави стандарди за квалитетот на воздухот во затворените простории. Европскиот сојуз на институти за јавно здравје веќе ги повика политичарите постепено да ги исфрлат плинските шпорети и да им понудат субвенции на луѓето за полесно да се префрлат на поздрава опција.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни