Одржувањето на здравјето на цревата е клучно за целокупната благосостојба, а еден од најефикасните начини да се постигне тоа е со вклучување на храна богата со растителни влакна во вашата исхрана. Влакната играат клучна улога во здравото варење, промовирајќи редовно празнење на дебелото црево, хранење на корисни цревни бактерии и спречување на разни дигестивни нарушувања. За среќа, постојат многу вкусни намирници исполнети со влакна кои можеме да ги додаваме во нашите оброци секој ден.
Докторот Мајкл О. Мекини открил пет такви намирници кои придонесуваат за здравјето на цревата и варењето.
- Чиа семе
Чиа семето е неверојатно богато со растворливи и нерастворливи влакна, што ги прави одлична храна за дигестивно здравје. „Чиа семето придонесува за редовно празнење на дебелото црево“, вели д-р Мекини за SheFinds. Покрај тоа, тие содржат омега-3 масни киселини кои имаат антиинфламаторни својства.
Лесно можеме да вклучиме чиа семе во нашите оброци, додавајќи ги во салати и смути или подготвувајќи чиа пудинзи.
- Јаболка
Јаболката се богати со пектин, растворливи влакна поврзани со подобрување на здравјето на цревата. „Пектинот е поврзан со подобро здравје на цревата со зголемување на количината на бутират, масна киселина со краток синџир одговорна за хранење на добрите бактерии во цревата и за намалување на воспалението“, објаснува докторот.
Јадењето едно јаболко дневно или додавањето јаболка во овесна каша или јогурт за појадок може да ни помогне да ги искористиме овие придобивки.
- Брокула
“Брокулата е богата со растителни влакна. Покрај тоа, содржи сулфорафан, кој има антиинфламаторни својства кои помагаат во заштитата на дигестивниот систем од воспаление и го поддржуваат неговото нормално функционирање”, истакнува д-р Мекини. За да ја вклучиме брокулата во исхраната, можеме да ја вариме на пареа, да ја подготвиме како прилог или да ја додадеме во салати. - Овес
Овесот е одличен извор на растворливи влакна, особено бета-глукан, кој е корисен за варењето и целокупното здравје на цревата. „Овесот обезбедува одличен извор на растворливи влакна, особено бета-глукан, кој го стабилизира нивото на шеќер во крвта“, вели докторот. Овој тип на влакна не само што го помага варењето, туку ги храни и корисните цревни бактерии. За да го вклучиме овесот во исхраната, можеме да започнеме со консумирање овесна каша наутро или да додадеме овесни трици во смути или јогурт. - Леќа
“Леќата е добар извор на растителни влакна, како и на протеини. Тие се особено добри за здравјето на цревата, бидејќи имаат пребиотски ефекти кои го промовираат растот на здравите бактерии во цревата”, забележува д-р Мекини. Леќата е разноврсна и може да се вклучи во супи, чорби, салати или да се служи како прилог.
Фото: pexels
Извор: index