Внесувањето повеќе житарки во исхраната е еден од најефикасните и наједноставните начини за контрола на шеќерот во крвта, согласни се нутриционистите. Житарките ја забавуваат дигестијата и апсорпцијата на глукоза, спречувајќи брзи осцилации во нивото на шеќер и помагаат во одржување на стабилна енергија во текот на денот. Покрај тоа, житарките во исхраната помагаат за создавање чувство на ситост, регулирање на дигестијата и одржување на здравјето на срцето.
Нутриционистите за порталот Eating Well ги издвоиле пет најдобри намирници богати со влакна кои се препорачуваат за лица со дијабетес.
Леблебија
Таа е идеална намирница за сите кои сакаат да внесат повеќе влакна и протеини без големи промени во исхраната. Пола чаша варен сланутак содржи околу 117 калории, шест грама протеини, 19 грама јаглехидрати и пет грама влакна. Токму комбинацијата на влакна и протеини ја забавува дигестијата, спречувајќи нагли скокови на шеќерот во крвта.
Чиа семе
Една лажица чиа семе (околу 15 грама) содржи скоро пет грама влакна, два грама протеини и четири грама здрави масти. Иако количината е мала, овие вкусни семиња имаат силен ефект на здравјето. Интересно е истражувањето кое покажало дека луѓето со дијабетес тип 2 и висок крвен притисок, кои секојдневно консумирале 40 грама чиа семе во текот на 12 недели, имале значително понизок систолички притисок од оние кои не ги консумирале.
Едамаме
Недозреаните, меки и слатки зрна соја, познати како едамаме, содржат околу осум грама влакна и 18 грама протеини во една чаша варени зрна. Токму оваа комбинација помага да се забави дигестијата и придонесува за подобра контрола на нивото на шеќерот. Може да ги послужите како грицкање (само да ги сварите и посолите) или да ги додадете во салати, варени јадења и чинии со житарки.
Малини
Покрај тоа што се вкусни, малините се одличен извор на влакна. Една чаша содржи осум грама влакна и само 64 калории. Истражувањата покажуваат дека консумирањето на црвени малини може да ја подобри осетливоста на инсулин и да помогне во подобра регулација на глукозата, иако се потребни дополнителни истражувања.
Авокадо
Авокадото е познато по високото содржина на незаситени масти, но често се заборава дека е и одличен извор на влакна. Половина авокадо содржи околу седум грама влакна и 15 грама здрави масти, што е една третина од препорачаното дневно внесување влакна за жени и скоро една четвртина за мажи.
Благодарение на бавната дигестија, авокадото помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта и придонесува за здравје на срцето со намалување на лошиот (LDL) и зголемување на добриот (HDL) холестерол.