Пет видови на храна што треба да ги избегнувате поради ризик од труење: Како да се заштитите 

Спречувањето на труење со храна започнува со внимателен избор и методи на подготовка на храна. Правилното готвење, миење и складирање на храната може значително да го намали ризикот од опасни бактериски и вирусни инфекции. 

Труењето со храна се јавува кога консумираме контаминирана храна или пијалок, а симптомите можат да бидат многу непријатни. Бактериите, вирусите, паразитите и токсините се најчестите причинители на овој проблем. Иако правилната обработка и подготовка на храната може да го намали ризикот, некои намирници се поподложни на развој на штетни микроорганизми. 


Нутриционистот Pooja Singh истакнува пет видови на храна што треба да се јаде со претпазливост за да се избегне труење со храна. 

Сурово или недоволно варено пилешко и друго месо 

Суровото или недоволно варено пилешко и друго месо може да содржи опасни бактерии како што се салмонела, E. coli и листерија. Овие бактерии можат да предизвикаат сериозно труење со храна, со симптоми кои се движат од болки во стомакот до состојби опасни по живот. Се препорачува месото секогаш да се готви на соодветна температура – пилешко на најмалку 74°C и мелено месо до 71°C. 

Симптоми на труење со храна 

Симптомите на труење со храна обично се појавуваат неколку часа по конзумирање на контаминирана храна и може да вклучуваат: гадење и повраќање дијареа болки во стомакот и грчеви висока температура слабост и вртоглавица Во потешки случаи, може да се појави дехидрација, треска и посериозни компликации, особено кај деца, постари лица и луѓе со ослабен имунолошки систем. 

Сурова или недоволно варена морска храна 

Суровите остриги, школките и другите морски плодови може да се контаминираат со бактерии и вируси како што се вибрио, норовирус и хепатитис А. Ризикот од труење со храна е особено висок кај луѓето со ослабен имунолошки систем. За да го намалите, задолжително гответе ја морската храна темелно пред да ја послужите. 

Непастеризирани млечни производи 

Непастеризирано или сурово млеко, сирење и други млечни производи може да содржат опасни бактерии како листерија, E. coli и салмонела. Процесот на пастеризација ги уништува штетните микроорганизми и ги прави млечните производи побезбедни за консумирање. Затоа, секогаш избирајте пастеризирани млечни производи за да го намалите ризикот од инфекција. 

Претходно исечено и пакувано овошје и зеленчук 

Иако е погодно, претходно исечените плодови се поподложни на контаминација бидејќи поминале низ повеќе раце и подолго се изложени на воздух. Доколку не се измијат правилно или не се чуваат на соодветна температура, може да содржат бактерии како листерија. За да го намалите ризикот, секогаш добро мијте ги овошјето и зеленчукот и чувајте ги во фрижидер. 

Сурови или недоволно варени јајца 

Суровите јајца може да содржат салмонела, бактерија која е една од најчестите причини за труење со храна. Затоа избегнувајте да консумирате сурови јајца во јадења како домашен мајонез, сладолед, тесто за колачиња без печење и холандски сос. Гответе ги јајцата додека белките и жолчките целосно не се стегнат. 

Спречувањето на труење со храна зависи од тоа што јадете и како ја подготвувате храната. Кога се сомневате, секогаш избирајте добро зготвена и правилно складирана храна за да го заштитите вашето здравје – вели нутриционистот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни