Тиквичките се омилен зеленчук на многумина, и тоа не без причина. Тие се богати со витамини, минерали и антиоксиданси и обезбедуваат бројни потенцијални здравствени придобивки. Ако сакате да јадете повеќе тиквички, но едноставно не можете да се натерате да го направите тоа, можеби ќе сакате да почнете да јадете повеќе тиквички откако ќе ги видите придобивките поврзани со редовното консумирање.
Тие го поддржуваат здравјето на цревата
Тиквичките не се најбогатиот зеленчук со влакна, но содржи околу 1,2 грама влакна по чаша. Внесувањето доволно количество на диетални влакна е клучно за здрава цревна микробиота, пренесува Shape. Покрај тоа, растворливите влакна во тиквичките се особено корисни бидејќи се главен извор на енергија за цревната микробиота. Покрај тоа, 95 проценти од водата што ја содржи тиквичката помага во одржување на правилното функционирање на дигестивниот систем, промовирајќи го редовното празнење на дебелото црево.
Тие можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта
Ако имате дијабетес или преддијабетес, вашето тело има потешкотии со преработка на шеќер од јаглехидрати, па затоа често се препорачува диета со малку јаглени хидрати за луѓето со овие состојби. Како зеленчук со малку јаглехидрати (само 3,9 грама по чаша), тиквичките се одличен избор. Исто така, влакната во тиквичките помагаат во контрола на нивото на шеќер во крвта и ја зголемуваат чувствителноста на инсулин.
Тие содржат антиоксиданси кои го штитат здравјето на очите
Како и повеќето овошја и зеленчуци, тиквичките се извор на антиоксиданси, соединенија кои ги отстрануваат штетните слободни радикали од вашите клетки. Меѓу нив има бројни антиоксиданси поврзани со здравјето на очите, вклучувајќи витамин Ц, бета-каротен, лутеин и зеаксантин, пишува Shape.
Бета-каротинот е претходник на витаминот А, хранлива материја позната по тоа што поддржува здрав вид. Лутеинот и зеаксантинот се акумулираат во мрежницата, каде што помагаат да се апсорбира светлината и да се заштити мрежницата од оштетување. Тиквичките се богати со сите овие корисни материи.
Тие придонесуваат за хидратација на телото
Тиквичките се богати со вода и се еден од најдобрите зеленчуци што можете да ги консумирате за хидратација. За адекватна хидратација, особено во текот на летните месеци, Академијата за исхрана и диететика препорачува да се јаде храна која содржи 90 до 100 проценти вода. Тиквичките овде ја исполнуваат таа улога.
Го подобруваат здравјето на срцето
Исхраната богата со овошје и зеленчук е постојано поврзана со помал ризик од кардиоваскуларни болести. Дополнително, тиквичките имаат неколку уникатни придобивки кога станува збор за заштита на срцето. Покрај тоа што содржат влакна кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот, антиоксидансите, каротеноидите во тиквичките, имаат и антиинфламаторно дејство на кардиоваскуларниот систем.
Исто така, постои содржина на калиум во тиквичките. Една чаша содржи околу девет проценти од дневните потреби за калиум. Внесувањето доволно калиум може да помогне да се контролира високиот крвен притисок и да се намали ризикот од проблеми со срцето.
Фото: pexels
Извор: index