Обично по долг пост, кога не јадете храна од животинско потекло, а во некои денови дури и не јадете растителни масти, желбата за масна храна е поголема од реалните потреби на нашето тело, велат нутриционистите. Од вас зависи дали ќе истраете во смиреност и воздржаност, особено на самиот ден на Велигден (кога искушението е најголемо), бидејќи ако се обидете да ги надоместите сите тие масни ѓаконии од кои сте биле лишени во последните неколку дена во два оброка – нема да се забавувате добро.
Во зависност од обичаите за време на Велигден, некои луѓе ќе мрсат за појадок, а некои дури за ручек. Сепак, целат постапка треба да биде мирна и умерена за да се избегнат проблеми со варењето и да не се расипе забавата.
Што ќе се најде на велигденската трпеза зависи од традициите на одреден регион, како и од самото семејство. Во секој случај, варените јајца се неопходни, некои подготвуваат свинско, јагнешко месо, шунка, а не треба да ги заборавиме и колачите.
По долго апстиненција од месо и масни производи, првиот ден од постот изобилува токму со таква храна, и затоа е важно да се биде умерен – советуваат нутриционистите.
Еве пет најчестите грешки што ги правиме кога преминуваме од посна исхрана на исхрана со многу масти, како и како да го направиме тоа правилно
Прејадување
Кога постот е прекинат, на телото му се потребни помали, но почести оброци. Треба постепено да ја зголемувате големината на оброците и периодот помеѓу оброците, сè додека не достигнете редовна рутина на јадење. Исто така, можеби нема да мора да земете сè од подготвената маса за ручек, оставете нешто за вечера.
Лакомост
Добро е да се земаат мали залаци храна и добро да се џвакаат за полесно да се измами. Не заборавајте дека варењето на храната започнува во устата.
Помогнете му на телото со додавање на „живи“ ензими и добри бактерии
Свежиот суров зеленчук е полн со ензими кои имаат добар ефект врз телото и варењето. Пробиотиците или добрите бактерии може да се најдат не само во капсулите, туку и во ферментираните производи, како што се јогуртот, киселата зелка и слични производи, советува нутриционистот.
Занемарување на зеленчукот
Наполнете ја половина од чинијата со зеленчук, тој не е само прилог, туку помага и во контролата на апетитот, како и во јадењето помалку тешка и масна храна.

Алкохол на празен стомак
Не пијте алкохол на празен стомак, тој го стимулира апетитот и ја намалува контролата врз јадењето.
Прескокнување на водата
Не ја заборавајте водата. Само еден грам алкохол содржи седум калории, а ако изберете алкохолен пијалок кој содржи и малку шеќер и/или масти, добивате вистинска калорична бомба. Откако ќе испиете чаша алкохолен пијалок, не заборавајте полека да испиете чаша вода.
Алкохолот на празен стомак го зголемува апетитот и ја намалува контролата врз јадењето Фото: Shutterstock
Прва помош од кујната за проблеми со варењето
Доколку сте ги игнорирале сите горенаведени совети, нутриционистите предлагаат неколку лекови од оставата кои успешно ги елиминираат дигестивните проблеми предизвикани од прејадување на масата, од гадење и надуеност до прекумерни гасови и болки во стомакот.
Јаболков оцет и мед
Има алкализирачко дејство, што помага во регулирањето на варењето на храната. Додадете една лажица јаболков оцет и една лажичка мед во чаша вода и добро измешајте. Пијте го овој пијалок два до три пати на ден за брзо закрепнување.

Семки од коморач или анасон
Многу корисни за елиминирање на дигестивните проблеми предизвикани од зачинета и масна храна. Измешајте половина лажичка прав од семе од коморач во малку вода и земајте двапати на ден. Чајот од семки од анасон се прави со потопување на две лажички мелени семки во чаша топла вода десет минути. Или џвакајте мала количина анасон по оброкот.
Ѓумбир и мед
Го стимулира производството на дигестивни сокови кои помагаат во варењето на храната. Измешајте две лажички рендан сок од ѓумбир со една лажичка мед во чаша вода и испијте. Домашниот чај од ѓумбир се подготвува со прелевање на една лажичка ѓумбир во прав врз шолја топла вода и оставање да отстои 5-10 минути.
Сода бикарбона
Проблемите со варењето обично се јавуваат при зголемена желудочна киселина, а содата бикарбона е едноставен и ефикасен антацид (ја неутрализира желудочната киселина). Растворете половина лажичка сода бикарбона во половина чаша вода. Овој пијалок ги ублажува подуеноста.