Ако содржината на маснотии во црниот дроб е превисока, тоа може да значи заболување на замастен црн дроб. Промените во исхраната се првиот избор за оваа состојба, а Ивана Ѓуровиќ, нутриционист-диететичар, ги открива најдобрите чаеви мешавини за замастен црн дроб.
„Замастен црн дроб е нарушување во кое доаѓа до дифузна акумулација на неутрални масти (триглицериди – една од формите на маснотии што се користат за добивање енергија и создавање на нови клетки) во клетките на црниот дроб, поради нарушено разградување на мастите. Вообичаено, како резултат на ова, црниот дроб е малку до умерено зголемен“, вели Ивана Ѓуровиќ, нутриционист-диететичар.
Симптомите на замастен црн дроб се поврзани со степенот, времето на почетокот и причината за болеста.
Замастен црн дроб обично не е поврзан со никакви симптоми, особено ако се работи за хронична состојба. Доколку постојат, тие можат да бидат: болка или осетливост под десниот ребро, оток на стомакот, жолтица и покачена телесна температура, а доколку замастен црн дроб не е предизвикан од алкохолизам, симптомите се повраќање, гадење, губење на апетит и болки во стомакот. Постои мислење дека ако на човек му се гади од вкусот или мирисот на слатката храна и јадења, има некаков проблем со црниот дроб.
Пет ефективни чајни смеси за замастен црн дроб:
-Измешајте 1/3 бреза и 2/3 жалфија: Пијте 2 – 3 шолји чај дневно, а се приготвува така што лажичка од смесата се прелива со 2 дл топла вода и се процедува по десет минути.
-корен од глуварче, цвет од равнец и лист од рузмарин земени во еднакви делови: сè убаво измешајте. Во литар топла вода ставете 4 лажички од оваа смеса и оставете да отстои 1 час. Пијте 2 шолји чај 3 пати на ден, секогаш пред јадење.
-земете жалфија 100 гр, маточина 50 гр и пелин 25 гр и добро измешајте: 3 лажички од оваа смеса ставете во половина литар топла вода и оставете 5 минути. Пијте една чаша 3 пати за време на оброците.
Камилица, глуварче, нане, капина, равнец, шипка и мајчина душица земени во еднакви делови: Ставете една кафена лажичка од оваа смеса на една шолја топла вода и оставете да отстои 5 минути. Пијте по една шолја чај на ден 15 минути пред оброците.