Мирисот е првиот сигнал
Вистинското маслиново масло има свеж, интензивен мирис – наликува на прясно косена трева, артичока или лист од домат. Ако од шишето излегува мирис на мемла, ‘рѓосаност или пак воопшто нема мирис – најверојатно станува збор за старо или расипано масло. Ако не ви доаѓа желба веднаш да го натопите во леб – не му е место во вашата кујна.
Вистинскиот вкус „пече“ – и тоа е добар знак
Кога ќе вкусите квалитетно маслиново масло, чувствувате блага горчина и лута нота во грлото – дури и ако се закашлате, не се грижете. Тоа е доказ за присуство на полифеноли – моќни антиоксиданси. Лошите масла се благи, без вкус или со „сапунест“ вкус. Ако маслото ви се чини доволно добро и за салата и за кожа – сте погодиле.
Не верувајте им на очите – бојата може да лаже
Зелената боја не значи автоматски и подобро масло од златно-жолтото. Бојата зависи од сортата на маслинките, времето на берба и изложеноста на светлина. Некои производители дури и го бојат маслото вештачки или користат темни шишиња за да изгледа „посвежо“. Затоа – доверете се на сетилата, не на изгледот.
Може ли да се пржи? Да, ако е вистинско
Многумина мислат дека маслиновото масло не е за пржење, но квалитетното масло со мала киселост и богато со антиоксиданси одлично поднесува високи температури. Пржени тиквички во такво масло имаат вкус „мама миа“, за разлика од оние во обично масло.
Потекло и сертификати – читајте ги ситните букви
Барајте ознаки како PDO, DOP или „органски сертифицирано“. Проверете од каде потекнува маслото и каде е флаширано. Ако пишува „смеса од масла од ЕУ и надвор од ЕУ“ – подобро одете понатаму.
Сетилата се ваш сојузник
Во морето од „екстра девствена“ етикета, само оние масла кои мирисаат свежо, „печат“ и имаат карактер – заслужуваат да влезат во вашата кујна. Следниот пат кога ќе ви засмрди малку во грлото – не се лутете. Тоа е знак дека сте нашле вистинско злато во шише.