Во светот на здравата исхрана, постојано ги бараме најдобрите алтернативи за слатко – но без вишок на шеќер. Овошјето секогаш е подобар избор од индустриските слатки, а некои видови се особено погодни за оние кои внимаваат на внесот на шеќер.
Еве неколку овошја во кои можете да уживате без грижа:
Праски
Освен што се сочни и вкусни, праските се и нискокалорични. Содржат помалку од 13 грама шеќер по плод и се богати со растителни влакна, калиум и витамини А и Ц. Ги поддржуваат здравјето на срцето и варењето.
Грејпфрут
Ова цитрусно овошје има помалку од 11 грама шеќер во половина плод. Богато е со витамини А и Ц и може да го зајакне имунолошкиот систем. Одличен додаток во овошни салати или свежи сокови.
Портокали
Додека сокот од портокал може да содржи многу шеќер, целиот плод има под 12 грама шеќер. Портокалите се богати со влакна, витамин Ц и други хранливи материи кои го поддржуваат имунитетот и срцето.
Јагоди
Со само 7 грама шеќер по една шолја, јагодите се слатки, но не претеруваат. Тие се богати со антиоксиданси, растителни влакна и калиум – одлични за здравјето на срцето и општата виталност.
Малини
Малините содржат само 5 грама природен шеќер по шолја, а дури 8 грама влакна. Со мала калориска вредност, но богати со хранливи состојки, се идеален избор за здрава и избалансирана исхрана.
Избегнувајте преработени овошни сокови – дури и од овошја со малку шеќер. Целото овошје секогаш има подобра нутритивна вредност поради присуството на влакна.