Иако многу видови на рак можат да бидат поврзани со фактори како што е генетиката, значителен дел од ризикот од рак може да се намали со едноставни промени во секојдневните навики. Експертите истакнуваат дека секој ден можеме да преземаме чекори што го подобруваат здравјето и делуваат превентивно против развојот на некои видови малигни заболувања.
1. Исхрана, изберете природна и минимално преработена храна
Квалитетот на исхраната е еден од најважните фактори во превенцијата од рак . Експертите препорачуваат намалување на внесот на индустриски преработена храна, фокусирајќи се повеќе на свежо овошје и зеленчук, интегрални житарки и извори на протеини од растителна основа. Таквата храна обезбедува антиоксиданси, влакна и микронутриенти кои придонесуваат за здравјето на клетките и зајакнување на телото.
Студиите покажуваат дека зголемениот внес на овошје и зеленчук може да помогне во намалувањето на воспалителните процеси во телото, што е поврзано со помал ризик од некои видови рак. Исто така, се препорачува избегнување на преработени месни производи и производи со висока содржина на шеќер.
2. Редовна физичка активност, најмалку 30 минути на ден
Ниското ниво на физичка активност често се поврзува со поголем ризик од развој на рак, додека редовното вежбање ја подобрува циркулацијата, го зајакнува имунолошкиот систем и помага во одржувањето на здрава телесна тежина.
Се препорачуваат дневни активности како што се брзо одење, трчање, возење велосипед или други аеробни вежби најмалку 30 минути на ден , што може значително да го намали ризикот од рак на дојка, рак на дебело црево и други тумори, пишува клиниката Мајо .
3. Одржување на здрава телесна тежина
Прекумерната тежина и дебелината се поврзани со зголемен ризик од разни форми на рак, вклучувајќи рак на дојка, панкреас и дебело црево. Физичката активност и балансираната исхрана играат клучна улога во одржувањето на идеална телесна тежина и метаболизам што става помал товар на телото, пишува MedlinePlus .
Покрај тоа, редовното движење помага во регулирањето на хормоните и намалувањето на воспалението – фактори кои исто така влијаат на развојот на малигни процеси.
4. Избегнување на штетни навики, тутунски производи и алкохол
Тутунот се смета за еден од најзначајните фактори на ризик за развој на рак на белите дробови и многу други тумори, па затоа откажувањето од пушење и избегнувањето на пасивното пушење остануваат клучни препораки на здравствените експерти.
Исто така, иако умереното внесување алкохол може да има бениген ефект, научните податоци покажуваат дека дури и умереното консумирање го зголемува ризикот од рак на дојка, црн дроб и тироидна жлезда, па затоа е најдобро да се ограничи или елиминира доколку е можно.