Овие намирници никогаш не загревајте повторно: Можат да станат опасни по здравјето

Дознајте кои намирници се ризични при повторно загревање, како да ги чувате и подготвувате безбедно, за да избегнете труење и да ја зачувате хранливата вредност на оброците

Можеби мислите дека варен оброк дури и од вчера е безбеден ако го загреете повторно. Но, некои намирници при повторно загревање всушност можат да претставуваат потенцијален ризик за здравјето. Во продолжение, дознајте кои намирници треба да избегнувате да ги подгревате и како да ги чувате безбедно.

Ризични намирници при повторно загревање

1. Ориз

Варениот ориз, ако се остави на собна температура, може да биде легло на бактеријата Bacillus cereus, која произведува отпорни спори. Дури и ако го загреете повторно, токсините што бактеријата ги ослободува не се уништуваат секогаш.
Совет: Брзо изладете го варениот ориз, чувајте го во фрижидер во затворен сад и загрејте го само еднаш – темелно.

2. Компир

Варениот компир е особено ризичен ако е оставен на собна температура – бактериите како Clostridium botulinum можат да растат.
Совет: Веднаш по готвењето ставете го во фрижидер. При повторно загревање, осигурајте се дека топлината продира до средината.

3. Лук, целер и цвекло

Овие намирници често се користат во супи, чорби и сосови, но содржат нитрати. При загревање, нитратите можат да се претворат во нитрити, а потоа потенцијално во штетни супстанции.
Совет: Гответе само она што ќе изедете и избегнувајте повеќекратно загревање.

4. Јајца

Варени, пржени или печени јајца не се добри за повторно загревање. Протеините во јајцата се менуваат при повторно загревање, што може да го отежне варењето или да предизвика проблеми со дигестивниот систем.
Совет: Јадете јајца свежи или ладни во сендвич.

5. Пилешко и други протеински оброци

Повторното загревање на пилешко може да предизвика стомачни тегоби, бидејќи протеините и бактериите во месото бараат темелно загревање.
Совет: Ако загревате, осигурајте се дека топлината продира до внатрешноста, или јадете ладни.

6. Масла и масти

Некои масла – посебно од јаткасти плодови, авокадо, семки од грозје – брзо оксидираат при повторно загревање. Тоа може да создаде штетни соединенија, вклучувајќи транс-масти.
Совет: Не користете повторно масло за пржење или готвење; по едно готвење, подобро е да се фрли.

7. Печурки

Печурките ја менуваат структурата на протеините кога се загреваат, што може да доведе до ослободување токсини. Ако се оставени на собна температура, ризикот е уште поголем.
Совет: Јадете веднаш по подготовка и не чувајте долго надвор од фрижидер.

Зошто ова не е само мит?

Бактериски спори и токсини: Некоја бактерија создава спори кои се отпорни на топлина. Повторното загревање ги уништува бактериите, но не и токсините.

Хемиска трансформација на нитратите: Зеленчук како лук, целер и цвекло може да произведе нитрити и нитрозамини при загревање, кои се поврзуваат со канцерогени ефекти.

Деградација на протеини: Протеините од јајца, месо и печурки се менуваат при повторно загревање, што може да го отежне варењето и да предизвика непосакувани ефекти.

Совети за безбедно постапување со остатоци

Чувајте правилно: Брзо изладете и веднаш ставете во фрижидер.

Загревање внимателно: Користете метод кој овозможува висока температура и рамномерно загревање.

Подгревајте дел по дел: Не загревајте цел сад ако не мислите да изедете сè.

Јадете ладни остатоци: За пилешко, јајца или печурки, размислете за сендвич или салата.

Одговорно користете масла: Не повторно користете масло за пржење повеќе пати.

Постојат опасни намирници кои при повторно загревање можат да станат токсични. Правилното чување и загревање ги намалува ризиците од труење и ја зачувува хранливата вредност на храната.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни