Најпродаваниот автор и експерт за долговечност Ден Батнер со години ги истражува таканаречените Сини зони – региони во светот каде луѓето редовно доживуваат старост. За разлика од екстремниот пристап на биохакерот Брајан Џонсон, Батнер се залага за умерен, одржлив начин на живот заснован на навиките на стогодишниците.
Сините зони вклучуваат места како Окинава во Јапонија, Сардинија во Италија и Лома Линда во Калифорнија, каде што живеат многу луѓе познати по тоа што се хранат здраво и избегнуваат пороци како алкохол и цигари.
Батнер верува дека клучот за долговечноста не е само она што го јадеме, туку и она што го избегнуваме – и затоа препорачува четири специфични видови храна што никогаш не треба да ги чувате во вашиот дом.
„Не ми пречи ако се почестите одвреме-навреме, но овие работи едноставно не треба да го преминат прагот на вашата куќа“, рече Батнер во видеото на Тикток, пишува Унилад.
- Преработено месо
„Знаеме дека тоа е поврзано со ракот“, предупредува Батнер. Тие вклучуваат шунка, колбаси, салами и виршли. Светската здравствена организација го класифицира преработеното месо како канцерогено, а многу лекари советуваат да го избегнуваме или барем значително да го намалиме внесот.

- Пијалоци засладени со шеќер
Овие пијалоци, вели Батнер, се „извор број еден на рафиниран шеќер во американската исхрана“. Истражувањата покажуваат дека тие се директно поврзани со дебелината, дијабетес тип 2 и други хронични болести. Американскиот центар за контрола и превенција на болести предупредува дека овие пијалоци се најголемиот извор на додаден шеќер во исхраната на просечниот Американец.

- Солени грицки
Солените закуски, како чипсот и ѓевреците, се полни со нездрави масти и натриум. „Тоа се празни калории“, посочува кардиологот Лорен Болдвин – калории кои немаат нутритивна вредност, но поттикнуваат прејадување.

- Слатки
Како и другите високо обработени намирници, слатките содржат големи количини шеќер и се поврзани со дебелината, расипувањето на забите и зголемениот ризик од дијабетес тип 2. Батнер не ги забранува целосно, но советува: „Ако ви се допаѓаат, јадете ги надвор од дома, повремено – и ќе се видиме кога ќе наполните 100 години“.
Батнер не се залага за ригорозна исхрана или целосна апстиненција, туку за поздрав однос кон храната и околината во која живееме. Клучна порака? Ако нездравата храна е надвор од вашиот дом, помала е веројатноста да ја консумирате редовно – а тоа може да ве приближи до поздрав и подолг живот.