Киселината на желудникот е нормална работа, но станува проблем кога ќе почне да се враќа, и има бројни причини за тоа, и не само тоа, туку генерално, проблемот со рефлуксот е секоја содржина што почнува да се враќа во хранопроводникот и доведува до симптоми, или оштетување на хранопроводникот, што потоа може да се смета за рефлуксна болест.
Храна која дополнително може да го влоши проблемот
Брзата храна која ја консумираме, концентрираните шеќери, пецивата, белото брашно кое е со многу лош квалитет и храната што се подготвува од неа. Но, покрај видот на храната во прашање, постојат две важни работи – брзината со која јадеме и количината на храна што ја јадеме.
Она што е поопасно за рефлукс е ако заедно со киселината има и содржина на жолчка која се вратила и може да биде многу опасна и агресивна за хранопроводникот. Киселината која постојано се враќа ќе доведе до воспаление на хранопроводникот.
Од експертска перспектива кои работи што луѓето масовно ги прават, можеби несвесно ги прават, се „смрт“ за стомакот. Дали е тоа кафе на празен стомак, доцна вечера, нередовни оброци…?
Кафе, зависи од коа. Доброто еспресо без млеко и шеќер е сосема во ред. Во странство дури и го даваат како терапија. Но, ако го гледаме генерално, прекумерните оброци, доцните оброци и шеќери (слатки производи), тоа е нешто што го уништува желудникот што треба целосно да се исфрли од исхраната.
Ризик од рак
Експертите предупредуваат дека се почести се ракот на дебелото црево, желудникот и хранопроводникот, а стапката на смртност од овие видови малигни заболувања кај е исклучително висока.
Еден тип на слузница се заменува со друг, кој е сосема поинаков тип на слузница од природниот хранопроводник, а овој тип на слузница е отпорна на киселина и пациентите престануваат да доживуваат симптоми. Потоа, по правило, имаат низа на појавување многу доцна, бидејќи не ги ни почувствувале симптомите. Овој карцином кој произлегува од основата на Баретовиот хранопровод е рак со најголем пораст на инциденцата од сите цврсти тумори, со над 500 проценти во последните 30 години, особено во Америка и во Европа стана доминантен тип на езофагеален тумор. Ништо не се случува преку ноќ, потребни се години за да се развие овој рак, па затоа е важно да одите на рутински прегледи, дури и ако не искусите симптоми, објаснуваат лекарите.
Заклучок: Неправилната исхрана е заеднички именител за многу потенцијални проблеми и на крајот развој на некоја форма на болести на дигестивниот тракт.