Во текот на летните месеци, високите температури можат да предизвикаат дополнителен товар врз срцето и крвните садови, особено кај луѓе кои веќе имаат проблеми со крвниот притисок или кардиоваскуларниот систем.
Токму затоа е важно да се обрне внимание на исхраната – некои намирници можат да придонесат за задржување на течности, зголемување на крвниот притисок, па дури и зголемен ризик од срцев удар. Еве ги намирниците што треба да се избегнуваат или да се консумираат во многу мали количини во текот на летото:
Премногу солена храна
Солта (натриумот) ги задржува течностите во телото и го зголемува крвниот притисок. Ова може да биде особено опасно во лето бидејќи телото веќе губи електролити преку потењето, а дополнителното оптоварување на срцето може да предизвика проблеми.
Масна и пржена храна
Храната богата со заситени масти го зголемува нивото на лош холестерол (LDL) и придонесува за затнување на крвните садови, што во комбинација со топлината може да предизвика сериозни проблеми со срцето.
Рафинирани шеќери и слатки
Во лето, на телото му е потребна лесна и освежителна храна, додека слатките претставуваат дополнителен товар за панкреасот и можат да предизвикаат ненадејни скокови во шеќерот и крвниот притисок.
Црвено месо во големи количини
Црвеното месо е тешко за варење и богато со заситени масти. Во лето, кога телото потешко ја регулира својата температура, овој вид храна може дополнително да го исцрпи телото.
Ограничување на внесот:
Свинско, јагнешко, говедско месо (особено пржени или масни делови)
Алкохол
Многу луѓе посегнуваат по алкохол како освежување во текот на летните вечери, но тој всушност го дехидрира телото, ги шири крвните садови и може да предизвика флуктуации на крвниот притисок.