Оваа група на храна се смета за идеална за здравјето на мозокот: богата е со витамин Б, лутеин и растителни влакна

.Мозокот е еден од најважните органи во нашето тело и она што го јадеме може да има значително влијание врз неговото здравје и функција. Изборот на квалитетна храна може да го заштити мозокот од дегенеративни болести и да го подобри расположението.

Некои видови храна, како што се семките од сончоглед и цели зрна, имаат поголеми придобивки за мозокот од другите.


Сепак, експертите на една група на храна и даваат значителна предност кога станува збор за здравјето на мозокот. Тоа е зелен лиснат зеленчук.

Зелен лиснат зеленчук кој можете да го додадете во вашето мени се: кељ, спанаќ, зелена салата, блитва, зелка, спанаќ… А ова се три причини зошто, според експертите, исхраната богата со зелен лиснат зеленчук е добра за вашиот мозок.

Богат е со витамин Б

Состојбите како депресија и деменција често се поврзани со недостаток на витамин Б, според студијата спроведена на Медицинскиот факултет на Државниот универзитет Вејн

Зелениот лиснат зеленчук е одличен извор на витамини од групата Б Витаминот познат како фолати е клучен за поддршка на мозочното и невролошкото здравје, оптималната функција на невротрансмитери и балансираното психолошко здравје.

Зелениот лиснат зеленчук е првата и најважна храна што нутриционистите ги советува своите пациенти кои сакаат да го подобрат своето расположение.


Зголемениот внес на диетални влакна е поврзан со помал ризик од развој на депресија

Богат е со хранливи материи кои го зајакнуваат мозокот.

Зелениот лиснат зеленчук е полн со хранливи материи кои го поттикнуваат мозокот како фолати, лутеин и бета-каротин. Лутеинот е поврзан со подобрување на функцијата и структурата на мозокот кај постарите возрасни лица, а еден систематски преглед покажа дека земањето додатоци на бета-каротин може да ја зајакне вербалната и когнитивната меморија.

Тоа е одличен извор на влакна.

Зголемениот внес на диетални влакна е поврзан со помал ризик од развој на депресија, според истражувањето објавено во 2021 година во списанието Complementary Therapies in Medicine. Д-р Наиду препорачува да го зголемите внесот на диетални влакна, особено растителна храна, а зелениот лиснат зеленчук е богат со влакна.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни