Престижното натпреварување се одржа на 13 ноември во швајцарскиот Берн, пишува Food & Wine.
Како се избира светскиот првак?
Процесот на оценување е исклучително строг. Британската Guild of Fine Food собра 265 експерти – афинери, професионални дегустатори, трговци и новинари. Тие, работејќи во тимови, „слепо“ ги оценуваа сирењата според изглед, арома, текстура и, најважно, вкус и чувство во устата.
Патрик МекГиган, експерт за сирење и еден од водителите на церемонијата, истакна дека ова е првпат во 37-годишната историја на натпреварот да учествуваат повеќе од 5.000 сирења.
Сирењата се оценуваат со бронзени, сребрени, златни и Super Gold ознаки. Најдобрите 110 со Super Gold влегуваат во финале, каде 14-члениот супержири ги дегустира и го избира победникот.
Победник што воодушевува со комплексност
Овагодишниот шампион, Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, е сирење од сурово кравјо млеко, произведено од Пиуз Хиц во сиренарата Bergkäserei Vorderfultigen, во подножјето на Алпите. Зрее на даски од сурова смрека, што му дава комплексен умами вкус со слани тирозински кристали.
Судијата Пери Вејкман го опиша како сирење со „супест и месест карактер“ и прекрасна каменеста текстура. „Ова е сирењето што ги привлекува луѓето кон сирење,“ рече тој. „Огромно е. Впечатоци остава. Секој што го пробува… се возбудува и сака уште.“
Успехот не е изненадување со оглед на строгите стандарди на AOP ознаката. Слично Gruyère сирење победи и во 2022 година, а Le Gruyère AOP Vieux беше шампион на Mondial du Fromage годинава.
Изјава на победничкиот сиренар
Хиц изјави дека титулата е признание за преданата работа што ја бара производството на сирење „седум дена во неделата, 365 дена годишно“. Истакна дека е чест „за целото време што сирењето го поминува со нас – околу 20 месеци“. Интересно е што истиот производител имал уште едно сирење во финалето – Gantrisch Bergkäse.
Како поминаа американските сирења?
Во топ 14 се најде и едно американско сирење – Stockinghall, чedar обвиен со платно од сиренарата Murray’s Cheese во Њујорк. Зрее 12 месеци во специјални подземни простории и го освои петтото место.
Судијата Свеин Ерик Баклунд го опиша како „совршено“, пофалувајќи ја рамнотежата, благата сланост, кремастата текстура и долгиот „супест“ вкус.
„Одуševени сме што продолжуваме да ги менуваме светските перцепции за квалитетот на американското занаетчиско сирење,“ изјави Џош Виндзор од Murray’s.
САД имаа и свој претставник во супержирито, Џои Велс од Whole Foods, додека младата продавачка Хана Ли ја освои наградата за „млада надеж во сирењарството“.
Најдобрите 14 сирења во светот за 2025 година
Покрај победничкото Gruyère, во финалето се пласираа сирења од целиот свет:
- Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial (Швајцарија)
- Crémeux des Aldudes aux fleurs – Etxaldia (Франција)
- Appenzeller® Edel-Würzig (Швајцарија)
- Gantrisch Bergkäse (Швајцарија)
- Stockinghall (САД)
- Königs-Chäs Rezent (Швајцарија)
- Ossau-Iraty AOP (Франција)
- Aged Rutland Red (Обединето Кралство)
- Hechizo (Шпанија)
- Montana Intenso (Холандија)
- Sparkenhoe Red Leicester (Обединето Кралство)
- Pave Cobble (Обединето Кралство)
- Yozawa Yagi (Јапонија)
- Eniquem Maly princ (Словачка)
Извор:Index.hr
