Протеините се клучни за здравјето бидејќи учествуваат во многу функции на организмот. „Протеините се присутни во секоја клетка на телото и клучни се за имунитетот, производството на хормони и ензими, згрутчувањето на крвта, видот и рамнотежата на течностите“, објаснува диететичарката Довн Менинг. Протеините се составени од 20 амино киселини, а девет од нив се есенцијални – телото не може да ги произведе и мора да се внесуваат преку храната.
„Комплетни протеини кои содржат сите девет есенцијални амино киселини доаѓаат од животински извори како што се месото, рибата, јајцата и млечните производи“, вели нутриционистката Британи Вернер.
Освен тоа, разновидноста во внесот на протеини е клучна за балансирана исхрана. „Препорачувам разновидни нискокалорични извори на протеини за да се обезбеди рамнотежа на есенцијалните амино киселини и да се внесат витамини и минерали“, нагласува Менинг.
Вернер додава дека разновидноста во исхраната е важна за долгорочна одржливост: „Мешањето на различни извори на протеини спречува заситеност со диетата и обезбедува внес на сите потребни хранливи материи.“ За веганите, Вернер препорачува целосни растителни протеини како што се соја, квиноа и тофу за да ги задоволат своите нутритивни потреби.
Разновидноста и рамнотежата во внесот на протеини се клучни за здравата исхрана
Кога станува збор за најдобриот извор на протеини, нутриционистките се согласуваат дека всушност е најдобро да се консумираат различни извори, а не да се фокусираме на еден. „Препорачувам разни нискокалорични извори на протеини за да се обезбеди рамнотежа на есенцијалните амино киселини и мешавина од витамини, минерали и хранливи материи“, вели Менинг.
За оброци и ужини, нутриционистките препорачуваат комбинирање на растителни и животински протеини. „Салата со лосос, црн грав и леќа е одличен пример за оброк богат со микрохранливи материи, влакна и протеини“, препорачува Вернер.
Менинг додава: „За меѓучасови, пробајте грчки јогурт со овошје и ореви или протеински смуди со протеини од сурутка.“ Таа исто така напоменува дека сурутката „е најчест облик на протеински прав бидејќи е лесно сварлива и брзо се апсорбира“.
Препорачаната дневна количина на протеини е најмалку 0.8 грама по килограм телесна тежина, но може да биде и поголема, во зависност од целите, како што е изградба на мускули.
„Знаците на недоволен внес вклучуваат слабост на мускулите, замор и побавна заздравување на рани“, објаснува Вернер. Таа советува следење на внесот на протеини преку апликации или белешки и рамномерно распределување на внесот на протеини низ оброците во текот на денот. „Разновидноста и рамнотежата во внесот на протеини се клучни за здравата исхрана и постигнување на вашите цели“, заклучила Вернер.