Додека повеќето земјоделци се држат до проверените култури – малина, јаболка или винова лоза – сè повеќе млади луѓе се свртуваат кон едно поинакво растение: руколата. Оваа ароматична билка, позната по својот специфичен вкус и сè почеста употреба во салати и пици, станува вистински „зеленo злато“. Со минимални вложувања и без употреба на пестициди, од еден хектар може да се заработи и до 25.000 евра.
Растечка популарност и висока добивка
Популарноста на руколата не е само гастрономска, туку и економска. Според податоци од Привредната комора на Војводина, производителите кои се одлучуваат за оваа култура остваруваат една од највисоките заработки во земјоделството. Пред три години, килограм рукола на пазарите достигнувал и 17 евра, а приходот по хектар надминувал 25.000 евра.
Покрај тоа, се смета за стратегиска извозна култура, особено кон пазарите на Европската Унија. Според порталот trade.org, дури 55% од земјоделско-прехранбениот извоз на Србија оди во земјите на ЕУ, што ја прави руколата дел од процесот на модернизација и усогласување со европските стандарди.
Мали вложувања, брза исплата
Улогата во производство на рукола не е голема – 12.000 до 15.000 евра по хектар, што се враќа уште по првата година.
Руколата зрее за берба за околу 45 дена. Не бара комплицирана нега, отпорна е на ниски температури и не бара хемиски третмани.
Агрономите препорачуваат добро дренирано тло со постојана влага и сончева светлина. Поднесува и лесна сенка, а може да се сее уште при дневни температури над 4°C. Во идеални услови, од сеење до берба минуваат само четири недели.