Ова е вечера со 3 состојки што штити од Алцхајмерова болест

Алцхајмеровата болест е една од најчестите, а неврохирург открива која диета е најпогодна за луѓето со оваа состојба. Таа е една од најздравите во светот, со акцент на три основни намирници.

Имено, докторот открил дека Алцхајмеровата болест бара посебен режим на исхрана, а тоа е диетата MIND која става акцент на зелениот лиснат зеленчук, бобинки, грав, јаткасти плодови, цели зрна, риба и маслиново масло, а е развиена специјално за здравјето на мозокот.

Планот за исхрана е комбинација од медитеранската исхрана со растителна основа и DASH диетата, која се фокусира на намалување на високиот крвен притисок.

Лососот се препорачува како дел од диетата MIND затоа што може да се пофали со омега-3 масни киселини, за кои се верува дека го зачувуваат интегритетот на клеточните мембрани во мозокот, ја олеснуваат комуникацијата помеѓу невроните, го подобруваат протокот на крв во мозокот, го поддржуваат создавањето на нови клетки. и го намалуваат воспалението, пишува постот „Њујорк пост“.

Сертифицираниот спинален неврохирург во Њујорк, Џонатан Џ. Расули, вели дека од овие причини често подготвува лосос на скара зачинет со куркума и брокула на пареа за вечера. Неговиот оброк е богат со омега-3 масни киселини и фитонутриенти корисни за мозокот, а со малку јаглехидрати, шеќер и масти.

“Вкусот е одличен и никогаш не се заморувам од него. Исклучително лесно се прави и не бара премногу состојки”, рекол докторот. 

Главната активна состојка во куркумата е куркуминот, кој покажа потенцијал за намалување на воспалението, подобрување на меморијата и забавување на развојот на амилоидните наслаги, белег на Алцхајмеровата болест.

Алцхајмеровата болест е најчеста форма на деменција и се карактеризира со опаѓање на меморијата, размислувањето и учењето.

Од друга страна, брокулата содржи глукозинолати кои кога се џвакаат се претвораат во изотиоцијанати, за кои е докажано дека го намалуваат оксидативниот стрес и воспалението. Брокулата содржи и витамини Ц, К и А и калиум, калциум и железо.

Лекарот предупреди да не се додава премногу сол на лососот и да не се менува брокулата со гарнир полн со јаглехидрати бидејќи вишокот сол и рафинирани јаглехидрати потенцијално може да придонесат за воспаление на мозокот.

„Секоја вечера со малку преработени состојки, шеќер и нездрави масти би била добра вечера не само за превенција од Алцхајмеровата болест, туку и за вашето целокупно здравје. Сакам да се држам настрана од црвено месо, преработено месо како колбаси и се што има многу шеќер Се покажа дека придонесуваат за инсулинска резистенција, што е фактор на ризик за деменција“, објасни Расули.

За појадок, лекарот препорачува „моќен“ оброк кој се состои од стек, јајца и лиснат зеленчук или авокадо кои содржат здрави масти.

Лосос

Расули рече дека говедското месо кое се одгледува на пасишта содржи висококвалитетни протеини, железо и витамин Б12, кои поддржуваат енергија, концентрација и когнитивна функција.

„Покрај тоа, говедското месо кое се храни со трева содржи повисоки нивоа на омега-3 масни киселини и антиоксиданси како витамин Е во споредба со конвенционалното говедско месо, што може дополнително да влијае на здравјето на мозокот“, објасни тој.

Тој додаде дека јајцата одгледани на пасишта се богати со холин, суштинска хранлива материја за меморијата и функцијата на мозокот, а исто така нудат и поголема концентрација на омега-3 масни киселини во споредба со стандардните јајца.

Друг појадок здрав за мозокот е тост од авокадо со леб од цело зрно и пржено јајце. За ручек, Расули е љубител на салата од пилешко на скара или лосос со лиснат зеленчук, маслиново масло и јаткасти плодови, благодарение на антиоксидантите, омега-3 и здравите масти.

Друг избор е чинија киноа со печен зеленчук, наут и прелив од таан.

„Киноата е целосен извор на протеини и обезбедува јаглехидрати со бавно ослободување. Наутот додава влакна и протеини, додека таанот нуди масти кои ја подобруваат функцијата на мозокот“, заклучува Расули, пренесува Вечерњи лист.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни