Омиленото јадење на „Кралицата на тестенините“: Каде да се проба совршено качо е пепе во Рим

Качо е пепе – едноставно, но магично јадење направено од тестенини, сирење Пекорино и свежо мелен црн бибер – добива светска слава, а според римската готвачка и инфлуенсерка Надија Катерина Муно, токму тоа јадење ја отелотворува душата на нејзиниот град.
Erica Fava

Муно, попозната меѓу своите повеќе од пет милиони следбеници како „Кралицата на тестенините“, вели дека качо е пепе е огледало на римскиот дух: гласен, енергичен и со топлина која се чувствува во секоја виличка. Иако неговото потекло е скромно – инспирирано од овчарската кујна од Апенините – денес тоа е неразделен дел од гастрономската сцена на Рим.

Во последниве години, ова традиционално јадење стана интернет сензација благодарение и на самата Муно, која преку своите видеа инспирира илјадници да експериментираат дома. Таа посочува дека качо е пепе не е најконзумираното римско јадење, но благодарение на маркетингот на социјалните мрежи – сега е барано ширум светот.

Getty Images

Каде да се јаде вистинско качо е пепе во Рим?

Муно вели дека најдоброто искуство како вистински Римјанец се добива во ресторанот Felice a Testaccio, кој со децении е синоним за ова јадење. Токму таму можете да го вкусите качо е пепе во негова најавтентична, совршено изведена форма.

Совет од „кралицата“: како да го подготвите дома

Иако звучи едноставно, качо е пепе лесно може да тргне наопаку – најчестиот проблем е згрутчувањето на сирењето. Тајната, според Муно, е во користење вистинско сирење Пекорино (не претходно рендано со адитиви), и тргање на тавата од оган пред да се додаде сирењето, за да се добие мазна и кремаста текстура.

Getty Images

„Храната не треба да се третира како дополнителна мисла. Империите се создадени врз основа на храната“, вели Муно – додавајќи уште една причина зошто качо е пепе заслужено е „цар“ меѓу тестенините.

Извор: BBC

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни