Од еспресо до турско кафе -1 октомври Меѓународен ден на кафето

Според последните податоци, светот консумира над 2.25 милијарди шолји кафе дневно. Во просек, еден човек пие околу 1.3 шолји кафе дневно, но тие бројки варираат драстично од регион до регион

Секоја година на 1 октомври, светот го слави Интернационалниот ден на кафето – ден кога се оддава признание на сите кои учествуваат во патувањето на кафето, од земјоделците до баристите. Овој ден не е само изговор да се напиеш дополнително еспресо, туку и можност да се информираме за историјата, разновидноста и глобалното значење на кафето.

Кој произведува најмногу кафе?

Најголем производител на кафе во светот е Бразил, кој учествува со повеќе од 35% од глобалната продукција. Следуваат Виетнам, Колумбија и Етиопија. Овие земји имаат идеални климатски услови за одгледување на арабика и робуста, двете најпознати сорти на кафе.

Кој пие најмногу кафе?

Најголеми потрошувачи на кафе се земјите од северна Европа. Првото место го држи Финска, каде просечниот Финец пие над 12 килограми кафе годишно, што е речиси 4 пати повеќе од светскиот просек. Следуваат Норвешка, Исланд, Данска и Холандија. Во овие земји, кафето е длабоко вкоренето во културата – не само како пијалок, туку како дел од секојдневниот социјален живот.

Колку кафе се пие годишно?

Според последните податоци, светот консумира над 2.25 милијарди шолји кафе дневно. Во просек, еден човек пие околу 1.3 шолји кафе дневно, но тие бројки варираат драстично од регион до регион.

Типови кафе – Повеќе од само еспресо

Кафето доаѓа во различни форми, вкусови и методи на подготовка: Еспресо – силно и концентрирано кафе, основа за повеќето кафе напитoци. Капучино и Лате – комбинација од еспресо, млеко и пена. Турско кафе – традиционален начин на варење со фино сомелено кафе. Френч прес и филтер кафе – популарни методи во Америка и Европа. Кафе со зачини – често во Блискиот Исток или Индија.

Навики по земји

Во Италија еспресото е главен избор, и често се пие „на шанкот“, застанато. Во Турција турското кафе се пие бавно, со разговор, често по оброк. Во САД се практикуваат големи шолји со филтер кафе, често „за носење“. Во Етиопија кафето има церемонијален карактер, со посебен ритуал а во Јапонија сè повеќе популарно студено кафе (cold brew) и инстант кафе во лименки.

Зошто го славиме Денот на кафето?

Интернационалниот ден на кафето не е само за промоции и попусти по кафулињата. Тој е и потсетник за вредноста на фер-трговијата, поддршката на малите производители и одржливото производство. Во свет каде секоја шолја има своја приказна, денот на кафето нè повикува да размислиме – не само што пиеме, туку и од каде доаѓа.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни