Нутриционисти: Три видови конзервирани намирници помагаат за намалување на холестеролот

Високиот холестерол погодува милиони луѓе и е еден од најчестите здравствени проблеми денес.

Иако лековите играат важна улога, клучна разлика често се прави преку исхрана богата со влакна, растителни намирници и здрави масти. Кога забрзаниот живот го отежнува подготовувањето на оброците, практично решение можат да бидат здравите конзервирани намирници кои нутриционистите ги препорачуваат за поддршка на здравјето на срцето.

Конзервирана риба
„Конзервираната риба, како туна, лосос или сардина, е одличен извор на омега-3 масни киселини“, нагласува нутриционистката и диететичарка Керан Кампбел за EatingWell. Редовната конзумација го подобрува липидниот профил, го намалува триглицеридот и може да го зголеми HDL, познат како „добар“ холестерол. Кампбел додава дека е корисно да се бираат варијанти со коски, бидејќи се природен извор на калциум.

Конзервиран грав
„Конзервираниот грав е моќен додаток во исхраната за намалување на холестеролот“, вели Кампбел. Содржи растворливи влакна кои се врзуваат за холестеролот и помагаат да се елиминира од телото. „Покажа дека само една чаша грав дневно го намалува вкупниот и LDL холестеролот, а замената на месо со грав ја намалува конзумацијата на заситени масти – клучен чекор за заштита на срцето“, објаснува таа.

Конзервирани круши
Конзервираните круши се богати со пектин, растворливо влакно кое може да помогне во намалување на LDL холестеролот, а 240 грама содржат четири грама влакна. Стручњаците советуваат избор на овошје конзервирано во вода или сопствен сок, а не во сируп, за да се избегне вишок шеќер.

Кампбел препорачува избор на производи без додадена сол и пакувани во вода. „Цедењето на конзервираниот грав под вода може да го намали внесот на натриум до 40 отсто“, нагласува таа. Со правилен избор на конзервирана храна, едноставно може да се поддржи здравјето на срцето и да се намали холестеролот.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни