Сѐ повеќе луѓе се одлучуваат за протеински закуски и грицки, мислејќи дека им помагаат на телото и го олеснуваат процесот на слабеење.
Иако протеините играат важна улога во одржувањето на мускулната маса и контролата на апетитот, не секој протеински меѓуоброк е добар сојузник во процесот на слабеење.
Нутриционистите се согласни дека протеинските плочки се меѓу најпроблематичните опции.
„Многу од нив се полни со додаден шеќер и вештачки состојки кои го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, што доведува до пад на енергијата и зголемена желба за јадење“, објаснува нутриционистката и диететичарка Лорен Манакер.
Диететичарката Авери Зенкер додава дека некои плочки се повеќе како бонбони отколку здрав меѓуоброк, бидејќи една може да содржи скоро цела дневна препорачана количина шеќер.
Паметно е да се фокусирате на цели, едноставни извори на протеини
Нутриционистите советуваат дека не треба да ги избегнувате целосно, но треба внимателно да ги читате етикетите. Препорачуваат да се избираат плочки со најмалку 10 грама протеини и неколку грама влакна, со што е можно помалку додаден шеќер и масти.
„Овој однос помага да останете сити до следниот оброк, а да не го нарушите напредокот во слабеењето“, вели Манакер. Клучот е умереноста и изборот на производи кои навистина придонесуваат за урамнотежена исхрана.
Нутриционистите заклучуваат дека е поразумно да се фокусирате на цели, едноставни извори на протеини, како што се сирење со малку маснотии или јајца, кои природно содржат повеќе хранливи материи и помалку адитиви.
Извор: N1info.rs