Нутриционисти: Доколку сакате порамен стомак, консумирајте четири намирници

Вo борбата по порамен стомак, експертите се повеќе се свртуваат кон моќта на ферментираната храна. Овие деликатеси, кои се одлични за здравјето на цревата, не само што придонесуваат за здраво варење, туку и го поддржуваат целокупното здравје и благосостојба. Од јогурт до кимчи, вклучувањето на овие намирници во вашата исхрана може да помогне во одржувањето на урамнотежен микробиом на цревата, да ја подобри апсорпцијата на хранливи материи, па дури и да ја намали надуеноста.

Диететичарите и нутриционистите Саманта Касети и Мишел Саари открија четири такви намирници.

  1. Јогурт
    Богат со пробиотици, јогуртот придонесува за избалансиран цревен микробиом, промовирајќи ефикасно варење и апсорпција на хранливи материи. Покрај тоа, јогуртот, особено грчкиот јогурт, е добар извор на протеини што може да ја зголеми ситоста и да го намали вкупниот внес на калории.

„Јогуртот е одличен извор на пробиотици. Исто така е богат со протеини, помага во одржување на мускулите и чувство на ситост. Јогуртот обезбедува калциум, неопходен за здравјето на коските и е поврзан со подобрено дигестивно здравје и помал ризик од дијабетес тип 2“, Саари. вели SheFinds.

  1. Комбуха
    Комбухата е една од најпопуларните ферментирани намирници на оваа листа. Богат е со пробиотици и е одличен за здравјето на цревата и зајакнување на имунолошкиот систем.

„Комбухата содржи пробиотици и полифенолни антиоксиданси и има антибиотски и антиинфламаторни својства“, објаснува Касети. Сепак, барањето комбуха со малку додаден шеќер на крајот ќе биде најкорисна за нашите тела бидејќи вештачките засладувачи се познати како една од водечките причини за зголемување на телесната тежина и дигестивни проблеми.

  1. Кефир
    Нутриционистите особено препорачуваат кефир за подобрување на варењето и промовирање на губење на тежината. Овој ферментиран млечен напиток е богат со пробиотици, корисни бактерии кои промовираат здрава рамнотежа во микробиомот на цревата. Исто така, кефирот е добар извор на протеини кои придонесуваат за чувството на ситост, потенцијално спречувајќи го прејадувањето.

„Кефирот е полн со пробиотици кои помагаат да се подобри здравјето на цревата со промовирање на здрава рамнотежа на бактерии во цревниот микробиом. Оваа рамнотежа е од суштинско значење за редовно варење и апсорпција на хранливите материи. Кефирот исто така е богат со протеини, поддржува одржување на мускулите и ситост, што може да биде корисен за слабеење“, истакнува Саари.

  1. Кимчи
    Јадењето ферментирана храна, како што е кимчи, ни овозможува да ја вратиме рамнотежата на добрите бактерии во нашите црева, што пак помага да се зајакне. Според Бест, кимчи исто така го подобрува здравјето на цревата и целокупниот дигестивен систем. „Процесот на ферментација бара многу добри бактерии и тие остануваат во храната откако ќе заврши процесот“, заклучи нутриционистот.

Фото: pexels

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни