Антивоспалителната храна игра клучна улога во зајакнувањето на метаболизмот и забрзувањето на слабеењето. Со намалување на воспалението, овие намирници помагаат во оптимизирање на метаболичките процеси и спречување на зголемување на телесната тежина поврзано со хронично воспаление, велат експертите. Вклучувањето на таква храна во нашата исхрана може да ја подобри метаболичката ефикасност, да го поддржи согорувањето на мастите и да ни помогне поефикасно да ги постигнеме нашите цели за слабеење.
Диететичарите Каролина Шнајдер и Триста Бест и лекарот д-р Тез Пратап Синг открија пет такви намирници кои можат да придонесат за слабеење и забрзување на метаболизмот.
- Чиа семе
Чиа семето е богато со омега-3 масни киселини и антиоксиданси познати по своите антиинфламаторни својства, кои помагаат да се намали воспалението низ телото. Растворливите влакна во чиа семето придонесуваат и за здраво варење.
„Чиа пудингот не само што заситува, туку е и одличен за здравјето на цревата и воспалението. Чиа семките се богати со растворливи влакна, кои го поддржуваат метаболичкото и дигестивното здравје и омега-3 масни киселини, кои се познати по своите антиинфламаторни својства“. Шнајдер раскажува за SheFinds.
- Масна риба
Масните риби, како што се лососот, скушата и сардините, се одлична антиинфламаторна храна која може да го поттикне метаболизмот и да промовира губење на тежината. Масната риба е богата со омега-3 масни киселини, кои имаат силни антиинфламаторни својства. Намалувањето на воспалението може да ја подобри метаболичката функција и да спречи зголемување на телесната тежина поврзано со хронично воспаление.
„Рибата е богата со омега-3 масни киселини, кои имаат моќни антиинфламаторни својства. Тие можат да помогнат да се намали воспалението во телото и потенцијално да се спречи зголемување на телесната тежина преку подобрување на чувствителноста на инсулин“, истакнува Синг.
- Лиснат зелен зеленчук
Лиснатиот зеленчук е преполн со антиоксиданси, вклучувајќи ги витамините А, Ц и К, кои помагаат во борбата против воспалението. Витамините и минералите во лиснатиот зеленчук, како што се магнезиумот и железото, играат клучна улога во одржувањето на здрав метаболизам. Ефикасниот метаболизам помага во согорувањето на калориите и го поддржува целокупното губење на тежината.
д-р. Синг вели: „Спанаќот, кељот и блитвата се одлични извори на витамини, минерали и фитонутриенти. Тие можат да го намалат воспалението и да го поддржат губењето на тежината нудејќи нискокалорични опции густи со хранливи материи“.
- Јогурт
Јогуртот содржи пробиотици, корисни бактерии кои помагаат да се одржи здрав цревниот микробиом. Урамнотежениот микробиом на цревата може да го намали воспалението и да ја подобри метаболичката функција и да помогне во управувањето со тежината. „Јадењето повеќе храна богата со пробиотици, како што е јогуртот, може да помогне во намалувањето на воспалението во телото. Пробиотиците се живи микроорганизми кои се корисни за здравјето, особено за здравјето на цревата. Цревниот микробиом игра клучна улога во регулирањето на воспалението низ телото“, вели таа. објаснето најдобро. - Јаткасти плодови
Јаткастите плодови содржат мононезаситени и полинезаситени масти кои имаат антивоспалителни својства. Овие здрави масти помагаат да се намали воспалението во телото, што може да го подобри метаболичкото здравје и да поддржи поефикасно губење на тежината.
„Најдобрите закуски се оние кои имаат два квалитети: тие се нискокалорични и богати со хранливи материи кои заситуваат – влакна и протеини“, вели Бест. Тој препорачува подготовка на домашна мешавина од јаткасти плодови и суви бобинки за вкусна и здрава ужина.
Фото: pexels
Извор: index