Покрај тоа што обезбедуваат важни влакна и минерали, овие намирници играат клучна улога во јакнењето на имунитетот и одржувањето на општото здравје. Некои намирници имаат извонредни здравствени предности, а истовремено се лесно достапни и едноставни за припрема. Иако можеби не се прва опција кога станува збор за вкус, со правилна техника на готвење можат да станат многу вкусни и да ја нагласат својата нутритивна вредност.
Една од таквите намирници е брокулата, која поради својот богат нутритивен состав често се нарекува „електрон во исхраната“.
Брокулата е одличен извор на витамини C, K и A, како и важни минерали како калциум, калиум и железо, како што се наведува во научниот преглед на нејзините својства, кој го пишува „Вог“.
Покрај тоа, е богата е со антиоксиданси, вклучувајќи витамини C и E и флавоноиди, кои помагаат во заштитата на клетките и намалувањето на воспаленијата. Бројни студии покажуваат дека брокулата придонесува за здравјето на срцето, поддржува варењето и може да има антиинфламаторни, антиоксидативни и антиканцерогени својства.
„Овој зеленчук е богат со биоактивни соединенија кои поддржуваат општо здравје и ја намалуваат веројатноста од хронични болести“, се наведува во истата анализа. Така што, витамин C од брокулата го стимулира синтезирањето на колаген, додека влакната помагаат во регулирањето на варењето и одржувањето на рамнотежата во цревата.
Иако брокулата има многу предности, најдобро е да се консумира во умерени количини.
Препорачаното внесување е помеѓу 40 и 160 грама, во зависност од тоа дали е сурова или варена, два до три пати неделно, за да се избегнат потенцијалните несакани ефекти поврзани со прекумерното внесување влакна или соединенија кои можат да влијаат на функцијата на штитната жлезда, пренесува Данас.рс.
Најдобро е брокулата да се готви лесно на пареа или да се динста со маслиново масло, белиот лук и лимон. Таа може да се комбинира со мешунки, житарици или месо, создавајќи избалансиран оброк.