Нова студија, објавена во списанието „Mental Health Research“, покажа дека дневниот внес на пробиотици е поврзан со значително намалување на анксиозноста, стресот и заморот кај здрави возрасни лица.
Учесниците го евидентирале своето расположение секојдневно и забележале подобрување по само две недели земање на пробиотикот.
Пробиотиците се корисни бактерии кои се наоѓаат во цревата, а се присутни и во ферментирана храна како што е јогуртот. За да се одржат цревата здрави, овие бактерии мора да се негуваат и хранат – а храната и додатоците богати со пробиотици можат да помогнат.
Во студијата, учесниците биле поделени во две групи: едната група земала пробиотик што содржел девет различни соеви на бактерии 28 дена, додека другата група примала плацебо. Сите испитаници пополнувале психолошки прашалници, воделе дневник за расположение и учествувале во компјутерски задачи што го тестирале начинот на кој ги обработуваат емоциите.
По две недели, истражувачите забележале значително намалување на негативното расположение кај пробиотичката група, но не биле забележани промени во позитивното расположение.
„Неверојатно е што со едноставно прашување на учесниците како се чувствуваат на дневна основа, можевме да ги видиме корисните ефекти на пробиотиците врз расположението“, вели коавторката на студијата, Лаура Стинберген.
Според „Neuroscience News“, има сè повеќе докази дека здравјето на цревата влијае на нашето ментално здравје.
„Врската помеѓу цревата и мозокот обезбедува различни патишта преку кои цревните бактерии можат да влијаат на нашите емоции и однесување, вклучително и преку вагусниот нерв, имунолошкиот систем и хормоните“, вели коавторката Катерина Џонсон.
Ова значи дека нашите црева комуницираат директно со мозокот, влијаејќи на нашата ментална состојба.
Студиите, исто така, покажуваат дека воспалението во цревата може да придонесе за нарушувања на расположението, вклучително и анксиозни нарушувања.
Во оваа нова студија, истражувачите откриле дека учесниците кои земале пробиотици не само што имале намалување на негативните емоции, туку имале и пониски нивоа на анксиозност, стрес, грижа и претерано размислување.
„Можеби во иднина, пробиотиците ќе можат да се користат на целен начин како рана интервенција за да се спречи развојот на посериозни ментални состојби, како што е депресијата, иако ваквите тврдења бараат дополнителни истражувања“, заклучува Стинберген.
Истражувачите, исто така, забележале дека најсилните позитивни ефекти од пробиотиците ги почувствувале оние учесници кои се опишале себеси како лица кои избегнуваат ризик.