Можеби ќе ве изненади кога ќе дознаете дека оваа хемикалија се наоѓа и во некои од вашите омилени намирници, иако ефектот на никотинот во таа храна е малку поинаков.
Маркус Линдблад од веб-страницата Northerner објасни дека никотинот што се наоѓа во модар патлиџан и друга храна често се мери во микрограми (μg) или нанограми (ng).
„Еден милион μg е еднаков на еден грам, така што нивоата се минимални. Сепак, добро е луѓето да разберат што е тоа никотин и каде може да се најде. Можеби е особено интересно за корисниците на никотински кеси и електронски цигари“, додава тој.
PMI Science проценува дека луѓето консумираат околу 1.400 ng никотин дневно. На пример, печен компир содржи околу 675 ng никотин.
Зеленчукот како модар патлиџан, пиперки и домати исто така содржи никотин, со просек од 332 ng. Од друга страна, просечната цигара може да содржи 12 mg никотин – 18.000 пати повеќе од еден компир.
Следствено, експертите не веруваат дека на ист начин можете да станете зависни од овие намирници.
Линдблад додаде дека и покрај тоа што „никотинот е природно присутен во овошјето, зеленчукот и другите намирници што ги јадеме секој ден, нивото е исклучително ниско, така што нема начин да станеме зависни од овие намирници“.
„Кога ја консумирате оваа храна, мали концентрации на никотин патуваат низ вашите црева и лесно се вари од вашето тело. За споредба, никотинските производи (како што се никотинските кесички) содржат многу поголеми количини на никотин кои се апсорбираат во крвотокот“, известува PMI Science.