Некогаш беа меѓу најголемите производители на чај во светот, но денес ја започнуваат целата приказна од нула.
Нивните предци имале мала плантажа, но поради економската и политичката криза од деведесеттите години, тие, како и илјадници Грузијци, ја напуштиле земјата. Кога сестрите се вратиле, имотот бил во очајна состојба, но решиле да започнат со реновирање. За две години повторно го започнале производството.
Грузија порано била меѓу најголемите производители на чај во светот, но по распадот на Советскиот Сојуз, индустријата претрпе големи загуби.
Сега нова генерација производители користи органски практики за да ја оживее индустријата и да ги донесе љубителите на чај и туристи од целиот свет во Грузија.
Во зелените ридови на западна Грузија, бербата на чај е во тек. Сестрите Згенти веќе девет години водат мала плантажа за чај во суптропскиот дел од земјата. Листовите на растенијата се внимателно одбрани и берат. Тие се дел од новиот бран земјоделци кои се обидуваат да ја вратат долго запоставената индустрија во нејзината поранешна слава.
„Почнуваме со работа рано наутро, работниците доаѓаат во осум часот и остануваат цел ден. Кога ги собираме листовите, ги ставаме во специјални кошници, а потоа се транспортираат до производствениот погон каде што започнува процесот“, вели Лана Згенти, ко-сопственичка на плантажата за чај.
Производството започнува во мал објект лоциран веднаш до нивната куќа. Чајот прво се суши и завршува во форма на мали, црни плодови подготвени за пакување и продажба. Чајот се одгледува во таа земја од средината на 19 век, а суптропската клима на западот од Грузија е идеална за производство.
„Климата и регионот се многу поволни за одгледување чај во областа Гурија. Важно е да се каже дека не користиме хербициди или пестициди поради студените зими и снегот, што природно го контролира развојот на штетници. Ова ни овозможува да користиме природни средства против инсекти, без вештачки додатоци“, објаснува Лана Згенти.
Климата на Грузија е одговорна за слаткиот вкус на чајот
Слично е и во блиското село каде што друго семејство се обидува да ја промени судбината на чајната индустрија во таа земја. Плантажата ја водат татко и син, Дато и Габриел Тенишвили.
„Во еден момент, сите плантажи со чај беа напуштени и сите големи фабрики пропаднаа. Наместо чај, кој повеќе не беше профитабилен, луѓето почнаа да одгледуваат боровинки и лешници, а сите ги уништија плантажите“, вели Габриел Тенишвили.
Плантажата ја основал таткото Дато. Се одгледува бел, црн и зелен чај, и како што тврдат, поради климата, чајот има фин, сладок вкус. Сепак, и покрај постоењето на слични имоти во областа Гурија, сегашното производство е само два проценти од она што било порано. Напуштени фабрики за чај се насекаде како потсетник на минатите успеси.
„Во Грузија, сезоната на чај трае шест месеци, од април до октомври. Листовите имаат половина година да добијат сладост, микро и макро хранливи материи и да се подготват за идната вегетација. Грузискиот чај е природно посладок од многу други“, истакна Габриел Тенишвили.
Интересот за грузискиот чај расте низ целиот свет, па затоа малите производители како овој се надеваат дека нивните напори не само што ќе доведат до оживување на историски важна индустрија, туку и до просперитет во иднина.