Нефролог: Избегнувајте јаткасти плодови ако ja имате оваа здравствена состојба

Лекарите се согласуваат дека оревите се преполни со придобивки, истакнувајќи дека тие се богати со алфа-линоленска киселина (АЛА) – еден вид есенцијална омега-3 масна киселина – и дека имаат антивоспалителни својства.

„Јадењето ореви го поддржува здравјето на неколку системи во вашето тело, вклучувајќи го кардиоваскуларниот, гастроинтестиналниот и ендокриниот систем. Оревите го промовираат здравјето на цревата и мозокот, а нивните антиинфламаторни својства исто така го намалуваат ризикот од рак“, вели нефрологот д-р Чидози Одигве за Парад. .

Лекарот за дебелина, д-р Џени Стенфорд истакнува дека омега-3 масните киселини во оревите можат да го подобрат холестеролот, а антиоксидансите да го намалат оксидативниот стрес. Покрај тоа, тој додава дека оревите содржат влакна и придонесуваат за когнитивните функции.

Сепак, оревите можат да бидат опасни за одредена популација – онаа која вклучува приближно еден од седум возрасни.

Станува збор за лица со бубрежни заболувања.

Знаци на бубрежна болест вклучуваат често мокрење, сува кожа, крвава или пена урина, мускулни грчеви и отечени нозе. Доколку ги забележиме овие знаци, важно е што поскоро да посетите лекар. Тој може да направи тест на крвта и урината, што е единствениот начин да знаеме дали имаме бубрежна болест, вели д-р Одигве.

Оревите се богати со две хранливи материи кои можат да бидат токсични доколку се консумираат во големи количини
Така, д-р Одигве сака да објасни дека не сите пациенти со бубрежна болест треба да избегнуваат или ограничат јаткасти плодови. „Само пациентите со напредната хронична бубрежна болест (ХББ), како и пациентите на дијализа, ќе треба да се фокусираат на ограничување, ако не и целосно избегнување на потрошувачката на ореви“, рече тој.

Оревите се богати со две хранливи материи кои можат да бидат токсични доколку се консумираат во големи количини: фосфор и калиум.

Дури и да не се консумираат во големи количини, бубрезите на лицата со ХББ не можат добро да обработат калиум и фосфор, што е проблем.

„Клучната поента овде е што бубрезите помагаат да се одржуваат нивоата на фосфор и калиум под контрола. Сепак, пациентите со напредната хронична бубрежна болест, за жал, го немаат тој луксуз, па се изложени на висок ризик од претерано високи нивоа на овие два елементи“, објасни д-р Одигве.

Но, тоа е само една од грижите. “Оревите, како и бадемите, исто така содржат оксалати, кои можат да предизвикаат камења во бубрезите ако се јадат во големи количини. Пациентите со хронични бубрежни заболувања треба да внимаваат на исхраната за да ја контролираат болеста”, забележува д-р Стенфорд.

Сепак, освен оваа специфична група на луѓе, оревите се паметна закуска или додаток во салата. д-р. Одигве им ги препорачува на сите други бидејќи придобивките од оревите се „огромни“.

Фото: pexels
Извор: index

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни