Не е маст или месо: Еве што навистина ги уништува крвните садови

Еве што навистина ги уништува крвните садови. Искусен хирург објасни како солта ги уништува крвните садови и како треба да се консумира натриум.

Еве што навистина ги уништува крвните садови. Искусен хирург објасни како солта ги уништува крвните садови и како треба да се консумира натриум.

Во современата медицина, со децении постои верување дека главните непријатели на нашите крвни садови се мастите и холестеролот. Советите за ограничување на црвеното месо, јајцата, путерот и масната храна станаа правило што речиси секој го знае. Сепак, и покрај строгите диети и милијардите потрошени на „лесни“ производи, бројот на кардиоваскуларни заболувања не се намалил.

Напротив – статистиката бележи постојано зголемување на мозочните удари и срцевите удари.

Во својата децениска пракса, Михаил Андреевич, искусен хирург кој поминал повеќе од 70 години во операциони сали, забележал нешто што го променило неговото разбирање за васкуларните заболувања. Тој ги гледал артериите на млади и стари луѓе, спортисти и оние кои никогаш не вежбале, јадачи на месо и вегетаријанци. И го видел истиот модел: тие не ги уништуваат масните садови, туку нешто многу почесто и подмолно – вишокот сол.

Големата заблуда: Зошто мастите се нарекуваат главен виновник

Со децении, луѓето верувале дека холестеролот е директна причина за затнати артерии. Илјадници студии и кампањи се фокусирале исклучиво на намалување на мастите во исхраната. Но, со текот на времето се покажа дека бројот на кардиоваскуларни заболувања не се намалил, туку напротив, продолжил да расте.

Причината лежи во фактот дека холестеролот не е примарна причина, туку „материјал за закрпување“. Кога ѕидовите на крвните садови се оштетени, телото природно ги обложува со холестерол за да спречи пукање и крварење. Затоа, потребно е да се постави клучно прашање: што всушност ги создава тие микропукнатини во садовите?

Скриениот непријател: солта како „бел отров“

Одговорот е едноставен и застрашувачки во исто време – вишок сол. Овој дневен додаток во исхраната делува како бавен, но моќен отров за нашите крвни садови.

На човечкото тело му се потребни просечно 2-3 грама сол дневно. Но, просечниот човек консумира до 12-15 грама, честопати несвесно, бидејќи солта не се наоѓа само во солта што ја додаваме во нашата храна, туку и во лебот, сирењата, колбасите, готовите сосови, конзервите, чипсот и бројните индустриски производи.

Како солта ги уништува крвните садови

Влијанието на солта врз телото може да се спореди со стари водоводни цевки кои ‘рѓосуваат и пукаат под притисок. Еве што се случува:

-Вишокот сол ја задржува водата во телото и ја пренесува во крвотокот, зголемувајќи го волуменот на крвта.
-Срцето почнува да работи побрзо и посилно, а крвниот притисок се зголемува.
-Крвните садови се шират и на нив се појавуваат микропукнатини.
-Телото ги „лепи“ пукнатините со холестерол.
-Колку повеќе сол има – колку повеќе пукнатини, толку повеќе „фластери“, и на крајот се јавуваат тромби, мозочен и срцев удар.

Така станува јасно: холестеролот не е главната причина, туку последица. Токму солта иницира цела низа опасни промени.

Зошто проблемот е невидлив?

Многу луѓе велат: „Но, јас не додавам премногу сол!“ Сепак, скриената сол е најголемата стапица.

Леб: до 800 мг натриум на 100 г
Сирење: до 1200 мг
Колбаси: до 1500 мг
Соја сос: една лажица содржи дневна доза на сол
Конзервирана храна, кечап, чипс: екстремни количини на натриум
Така, дури и без додавање сол од соја, луѓето често консумираат три до четири пати повеќе отколку што му е потребно на телото.

Што покажуваат научните истражувања

Неодамнешните студии ги потврдуваат овие заклучоци. Научници од Сеул следеле повеќе од 15.000 луѓе десет години. Резултатот: оние со висок внес на сол имале 46% поголем ризик од мозочен удар. Исто така, беше утврдено дека кај луѓето кои ја намалуваат солта, крвните садови ја задржуваат својата еластичност дури и во старост, додека кај „љубителите на сол“ крвните садови стареат 8-12 години побрзо.

Систем за зачувување на здравјето на крвните садови

Искуството на хирурзите и потврдата на науката доведоа до едноставен систем за зачувување на еластичноста на крвните садови:

Тргнете ја соларката од масата и постепено намалете ја дополнителната сол.
Пијте доволно вода – 30-35 мл на килограм телесна тежина дневно.
Движете се редовно – правете најмалку дваесет чекори на секој час.
Внесувајте калиум – банани, компири, домати, зеленчук.

Зачинете ја храната на поинаков начин – со сок од лимон, лук, билки и зачини и наместо сол.

Заклучок

Борбата против холестеролот и масната храна се води со векови, но бројот на кардиоваскуларни заболувања не се намалил. Вистинската причина почесто лежи во нешто друго – во секојдневната, речиси незабележлива прекумерна употреба на сол.

Крвните садови не откажуваат поради масното месо, туку затоа што ги уништуваме ден по ден со „белиот отров“ што стои во секоја кујна. Откажувањето од оваа навика не бара пари, лекови или специјални диети, а може да донесе една од најголемите победи во борбата за здравјето.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни