Секој пат кога фрлате кора од банана, пропуштате вредна и хранлива состојка. Истражување од 2022 година покажа дека лушпите од банана, откако ќе се бланшираат, исушат и сомелат во брашно, можат да се користат за правење колачи кои не само што се вкусни, туку честопати и подобри од оние направени од класично пченично брашно.
Ако не сте љубител на веганската кујна или не следите веб-страници за готвење, веројатно никогаш не ви паднало на памет да готвите со лушпи од банана. Но, не само што неговата употреба е целосно безбедна, туку истражувањата покажаа дека може да биде и многу корисна за здравјето.
Кога беа тестирани колачиња со додавање брашно од кора од банана, потрошувачите го оценија нивниот вкус како добар како и класичните колачиња – некои дури и ги оценија подобро. Освен добриот вкус, овие колачиња содржат и повеќе растителни влакна, магнезиум, калиум и антиоксидантни соединенија, што може да придонесе за зајакнување на имунитетот и борба против болести.

Сепак, треба да ја пронајдете вистинската мерка. Премногу брашно од кора од банана може да го направи тестото потемно и поцврсто, но една студија покажа дека додавањето од околу 7,5 проценти дава најдобар баланс на вкус и текстура.
Колачињата од банана брашно остануваат свежи до три месеци на собна температура.
Неискористен нутритивен потенцијал од кората
Иако истражувањето првенствено се занимаваше со додавање на кора од банана во печени колачиња, резултатите покажуваат дека брашното добиено од кората може да се користи и во други производи како што се леб, колачи или тестенини.
Неодамнешна студија покажа дека жолтата кора од бананата не само што придонесува за природната боја на тестото, туку и ја зголемува неговата хранлива вредност. Исто така, истражување од 2016 година покажа дека замената на до 10 проценти од пченичното брашно со брашно од кора од банана може да го збогати лебот со дополнителни протеини, јаглехидрати и масти.
Неодамнешна студија покажа дека жолтата кора од бананата не само што придонесува за природната боја на тестото, туку и ја зголемува неговата хранлива вредност. Фотографија: Shutterstock
Ако не сакате да печете, сепак можете да ја користите кората. Ниџела Лосон го користела во јадења со кари, додека веганските блогери го користеле за подготовка на „сланина“ или дури и „веганско свинско месо“.
Освен што е корисна за здравјето, употребата на кора од банана може да придонесе за намалување на отпадот од храна – бидејќи речиси 40 проценти од вкупната тежина на бананата е составена од кора, која најчесто се фрла, иако е богата со хранливи материи.
Заклучок
Кората од банана во сурова форма не е особено вкусна, но со соодветна термичка обработка добива пријатен вкус и додадена вредност – дури може да ја продолжи свежината на храната благодарение на нивните антиоксидантни и антимикробни својства.
Истото важи и за лушпите од други овошја – на пример, лушпите од манго го подобруваат вкусот и хранливите својства на печивата.
Затоа, следниот пат кога ќе јадете банана – не ја фрлајте кората. Со малку труд, може да стане неочекувано корисна состојка во вашата кујна.