Скушата се смета за најздрава риба на светот, бидејќи има многу повеќе хранливи материи од другите видови риби.
Скушата е поевтина од лососот и прави чуда за вашето тело. Многумина не размислуваат за сите благодети што скушата му ги дава на организмот, туку ја консумираат првенствено поради својот вкус. Богат е со висококвалитетни протеини и здрави масти.
Скушата, која се уловува во зимските месеци во северните региони, е особено квалитетна Стандардната количина на маснотии во скушата е 13 грама, што е доволно за да се класифицира како еден од помасните видови риби, а содржи просечно ниво од 18 грама протеини, кои телото ги апсорбира три пати побрзо од месото, има релативно ниска калорична вредност, а незаситените масни киселини кои се присутни во скушата делуваат како моќни антиоксиданти, ги зајакнуваат клеточните мембрани и помагаат во борбата против слободните радикали.
Скушата се смета за една од најхранливите риби. Таа е одличен извор на протеини, витамини Б2, Б3, Б6 и Б12 и витамин Д. Месото од скуша е полно со минерали како бакар, селен и јод, а содржи и одредени количини на железо и витамин Б1.
Скушата е еден од најдобрите извори на омега-3 – добри масти кои го одржуваат срцето и мозокот здрави. Готвеното парче скуша од Атлантик или Пацифик содржи над 1.000 милиграми омега-3 – многу повеќе од другите морски плодови,