Газирани и овошни сокови од продавница
Дури и кога на пакувањето пишува „100% природно“, овошните сокови најчесто содржат големи количини природни и додадени шеќери, а речиси воопшто немаат растителни влакна. Кога се пијат на празен стомак, може да предизвикаат нагло покачување на шеќерот во крвта, што дополнително го оптоварува организмот во период кога е најчувствителен на гликоза.
Редовното консумирање на вакви сокови може да доведе и до појава на ниски, но постојани воспалителни процеси во телото.
Наместо тоа, се препорачува избор на напитоци без додаден шеќер, како што се билен чај, топла вода со лимон или обична вода.
Кафе со ароми и додатоци
Иако црната кафе без шеќер се смета за прифатлива, проблем настанува кога во шолјата ќе се додадат големи количини шеќер, сирупи, шлаг или други додатоци. Ваквото кафе може да содржи и до 300 калории и над 30 грама шеќер – што не е идеален почеток на денот.
Таквите напитоци го зголемуваат лачењето на инсулин и со тек на време може да придонесат за развој на инсулинска резистенција.
Подобра опција е кафе без засладувачи или со многу мала количина млеко – за да го добиете потребниот стимулативен ефект, без негативни последици по шеќерот и целокупното здравје.