Здравиот холестерол е клучен за здравјето на срцето и целокупната благосостојба. Високиот холестерол може да биде ризичен фактор за срцеви заболувања, но со внесување на одредени намирници во исхраната, можете да го регулирате нивото на холестерол и да ја подобрите кардиоваскуларната здравје. Овие намирници не само што помагаат во намалување на „лошиот“ ЛДЛ холестерол, туку и го зголемуваат нивото на „добриот“ ХДЛ холестерол. Еве кои намирници се најделотворни за вашето здравје.
15 Намирници кои помагаат во намалување на холестеролот
- Јаткасти плодови
- Маслиново масло
- Авокадо
- Цели житарки
- Овошје и зеленчук
- Лосос и масни риби
- Грав
- Наут
- Леќа
- Чај (зелен и црн)
- Боровинки
- Лук
- Киноа
- Брокула
- Ленено семe
Како помагаат?
Овие намирници имаат различни механизми на дејство за намалување на холестеролот. Јаткастите плодови, маслиновото масло и авокадото се богати со здрави мононезаситени масти, кои помагаат да се зголеми нивото на ХДЛ холестерол, додека истовремено го намалуваат воспалението. Целите житарки, гравот, леќата и киноата содржат растителни влакна кои го врзуваат холестеролот во цревата и ја намалуваат неговата апсорпција.
Масните риби како лососот, кои се извор на омега-3 масни киселини, играат клучна улога во намалување на нивото на триглицериди и поддршка на здравјето на срцето. Овошјето, зеленчукот, лукот и боровинките се богати со антиоксиданси кои го спречуваат оштетувањето на ЛДЛ холестеролот, додека чајот, особено зелениот и црниот, помага за подобрување на липидниот статус во организмот.
Вклучувањето на овие намирници во секојдневната исхрана може значително да го подобри вашето здравје, да го намали холестеролот и да ја одржи функцијата на вашето срце во оптимална состојба.