Покачениот холестерол е еден од главните фактори на ризик за срцеви заболувања, но добрата вест постојат намирници во исхраната кои може да игра клучна улога во неговото намалување. Иако во некои случаи се потребни лекови, промените во секојдневните навики – особено во исхраната – често се првиот чекор. Одредени намирници природно помагаат во регулирање на нивото на „лошиот“ (LDL) холестерол, додека истовремено го поддржуваат здравјето на срцето и крвните садови. Во продолжение се четири едноставни и лесно достапни намирници што, според нутриционисти и здравствени експерти, можат да бидат корисни доколку сакаме подобро да го контролираме холестеролот.
1. Овесни снегулки
Овесните снегулки содржат растворливи влакна кои помагаат да се намали апсорпцијата на холестеролот во цревата. Редовната консумација може да има позитивен ефект врз LDL холестеролот веќе по неколку недели. Дополнително, овесот дава чувство на ситост и помага во контрола на апетитот, што е корисно и за одржување здрава телесна тежина.
2. Авокадо
Авокадото е богато со здрави мононезаситени масти кои можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да го зголемат нивото на добриот (HDL) холестерол. Исто така содржи влакна и антиоксиданси кои се корисни за здравјето на срцето. Вклучување на авокадо во секојдневната исхрана – во салати, намази или како прилог – е вкусен начин за подобрување на профилот на маснотии во крвта.
3. Маслиново масло
Маслиновото масло, особено екстра-девственото, е богато со силни антиоксиданси и здрави масти кои помагаат во намалување на вкупниот и LDL холестеролот. Замената на заситени масти како путерот со маслиново масло може да има значително позитивен ефект врз здравјето на срцето. Лесно се вклопува во различни јадења и секојдневни прехранбени навики.
4. Јаткасти плодови
Бадемите, оревите и лешниците содржат незаситени масти, растителни стероли и влакна кои придонесуваат за намалување на лошиот холестерол. Умерена консумација како ужинка може да помогне во подобрување на липидниот профил. Сепак, важно е да се биде внимателен со количината, бидејќи се калорични.
Урамнотежена исхрана која ги вклучува овие намирници може да биде вреден сојузник во природното намалување на холестеролот, но најдобро е да се комбинира со редовна физичка активност и консултација со стручно лице.