По 30-та година од животот, важно е да се обрне внимание на навиките во исхраната кои можат да придонесат за долгорочно здравје. Една од препораките на нутриционистите е секојдневната консумација на ореви. Овие јаткасти плодови се богати со омега-3 масни киселини, антиоксиданси и влакна, што ги прави особено корисни за здравјето на срцето и мозокот.
Истражувањата покажуваат дека редовното јадење ореви може да го намали ризикот од срцеви заболувања, да ги подобри когнитивните функции и да помогне во одржување на здрава телесна тежина.
Дополнително, оревите содржат полифеноли кои имаат антивоспалителни својства. Вклучувањето на оревите во дневната исхрана е едноставен чекор кон подобрување на целокупното здравје и превенција од хронични болести. Се препорачува консумација на една шака ореви дневно, што изнесува околу 30 грама, за да се добијат сите нивни здравствени придобивки.
Важно е да се нагласи дека, иако оревите се калорични, умерено количество како дел од балансирана исхрана нема негативно да влијае на телесната тежина. Затоа, додавањето ореви во исхраната по 30-та година може да биде корисен начин за одржување на здравјето и виталноста.