Намалете го ризикот од дијабетес – избегнувајте ги овие пијалаци

Нутриционистите Џеси Федер и Крутика Нанавати предупредуваат на три видови пијалаци кои треба целосно да се елиминираат или барем значително да се ограничат, ако сакаме да го намалиме ризикот од дијабетес, дебелина и срцеви болести:

Ако спаѓаме меѓу оние на кои им е тешко да одолеат на засладени пијалаци, можеби е време да преиспитаме колку често ги консумираме. Иако повременото консумирање се смета за прифатливо, редовното уживање во пијалаци со додаден шеќер – особено ако имаме зголемен ризик од дебелина, дијабетес или срцеви заболувања – може сериозно да му наштети на нашето здравје, пренесува Index.hr.

Нутриционистите Џеси Федер и Крутика Нанавати предупредуваат на три видови пијалаци кои треба целосно да се елиминираат или барем значително да се ограничат, ако сакаме да го намалиме ризикот од дијабетес, дебелина и срцеви болести:

Газирани пијалаци
Газирани пијалаци се познати по високиот процент на шеќер и калории, а не нудат никаква хранлива вредност.
„Газирани пијалаци засладени со шеќер обично содржат многу шеќер и калории. Не нудат вистинска хранлива вредност и може да предизвикаат зависност поради својот привлечен вкус“, вели Федер за SheFinds.

Ако се обидуваме да ослабеме или да го контролираме шеќерот во крвта, газираните пијалаци можат значително да го отежнат тоа.
„Високото количество шеќер и калории лесно може да доведе до таложење масти околу стомакот и да го спречи губењето тежина“, додава тој.

Енергетски пијалаци
Иако им помагаат на многу луѓе да поминат низ напорниот ден, повеќето енергетски пијалаци содржат големи количини шеќер, калории и кофеин.
„Засладените енергетски пијалаци имаат висок процент на шеќер, калории и кофеин“, вели Федер.

Покрај тоа што доведуваат до зголемување на телесната тежина, високиот кофеин може да го наруши спиењето, да го зголеми стресот и нивото на кортизол. Таквите пијалаци исто така го зголемуваат ризикот од срцеви проблеми, како аритмија. Наместо тоа, подобро е да се испие шолја кафе или зелен чај.

Овошни сокови
Свежо цедени сокови со пулпа можат да бидат корисни во умерени количини, но индустриските овошни сокови без влакна често се полни со додаден шеќер и можат да предизвикаат нагли скокови на шеќерот во крвта.
„Консумирањето големи количини овошен сок може да доведе до значителен внес на шеќер, што е поврзано со воспаление и таложење масти на стомакот“, предупредува Нанавати.

Дополнително, прекумерната консумација на засладени сокови го зголемува ризикот од зголемена телесна тежина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања, болести на црниот дроб и бубрезите.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни