Во андалузиската дивина, се произведува прошута што се топи во устата и старее седум години пред да стигне на трпезата. Тајната на неговата цена лежи во ретката раса свињи, нивното слободно пасење под дабовите дрвја и вековната традиција на производство на овој специјалитет.
Во мирната и речиси недопрена природа на југозападна Андалузија, помеѓу Севиља и португалската граница, се наоѓа регионот Сиера де Арасена – дом на најскапата прошута во светот. Таму, каде што времето тече побавно, а човекот и природата сè уште живеат во совршена хармонија, се создава Хамон де Хабуго, прошуто кое, како што велат, „се топи во устата“.
Земјата на белите села и дабовите шуми
Главен град на оваа област е Арасена, тивок град познат по своите бели куќи, камени улици и пештерата „Грута де лас Маравиљас“, една од најголемите во Шпанија. Оваа пештера, отворена во 1913 година, е долга повеќе од два километри и крие 12 сали и шест подземни езера.
Околните села – Алахар, Фуентехеридос и Алмонастер ла Реал, се познати по својата автентичност и по тоа што ја претставуваат „вистинската Шпанија“, без туристичките толпи и комерцијалниот сјај.
Природата и луѓето – неразделна врска
Сиера де Арасена е вистински рај за љубителите на природата. Тука, планините се питоми, патиштата кривулести и тивки, и не е невообичаено елен да ви го пресече патот додека возите. Поради својата зачувана природа, оваа област е омилена меѓу велосипедистите, планинарите и оние кои бегаат од градската врева.
Пршутата како симбол на традицијата
Она по што Сиера де Арасена е најпозната е секако ибериската шунка. Се добива од посебна раса свињи кои слободно пасат на ливадите и се хранат исклучиво со желади.
Нивното месо, богато со здрави масти, има арома и текстура што ниедна друга пршута не може да ја повтори.
Најпознатиот меѓу нив се нарекува Хамон де Хабуго, по селото Хабуго, и е заштитен со ознака за географско потекло.
Пршута што чини како злато
Најскапиот пршута во светот доаѓа од овој регион, го произведува компанијата Дехеса Маладуа и се нарекува Манчадо де Хабуго. Еден килограм чини дури 4.840 евра, а процесот на сушење трае седум години!
Оваа пршута влезе во Гинисовата книга на рекорди како најскапа во светот.
Тајната е во свињата што речиси исчезнала
Името „Манчадо“ доаѓа од ретката раса свиња Манчадо де Хабуго, препознатлива по шарите на кожата.
Овој вид бил речиси исчезнат, но локалните земјоделци го спасиле и го вратиле во живот. Свињите живеат слободно во шумите, се хранат со желади и диви треви, а нивниот животен простор го формира јадрото на вкусот на ова уникатно пршуто.
Како што велат производителите, „секое парче прошута Манчадо де Хабуго“ не е само деликатес, туку „жив сведок на традицијата, природата и почитта кон земјата“.
