Најштетните намирници за срцето: Што велат лекарите и студиите?

Преработена, пржена и слатка храна, како и рафинираните јаглехидрати, значително го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност на глобално ниво, според Светската здравствена организација (СЗО). Станува збор за група заболувања кои го зафаќаат срцето и крвните садови, а еден од најважните фактори кои влијаат врз нивната појава е исхраната. Лекарите и научниците издвојуваат неколку видови храна кои имаат најнегативно влијание врз здравјето на срцето.

Преработена храна

Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработената храна, богата со сол, шеќер и заситени масти, сериозно го нарушува кардиоваскуларното здравје. Преработеното месо се смета за најштетна намирница за срцето. Студија од 2021 година утврдила силна поврзаност меѓу високата консумација на преработена храна и зголемен ризик од тешки срцеви заболувања.

Пржена храна

Пржената храна го зголемува крвниот притисок, го намалува добриот (ХДЛ) холестерол и придонесува за дебелеење — сите фактори што го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања. Истражување од 2021 година покажало дека редовната консумација на пржена храна значително го зголемува ризикот и од срцев удар и од мозочен удар.

Слатка храна

Честото консумирање слатка храна носи ризик од оштетување на крвните садови и развој на срцеви заболувања. Студија од 2023 година потврдува дека прекумерниот внес на шеќер има директно негативно влијание врз срцето. Затоа се препорачува ограничување на колачи, слатки и газирани пијалаци кои придонесуваат за дебелеење и метаболни нарушувања.

Рафинирани јаглехидрати

Рафинираните јаглехидрати, како белиот леб и индустриските пекарски производи, се лишени од влакна, витамини, минерали и полифеноли. Нутриционистот д-р Неети Шарма нагласува дека нивната редовна консумација води до покачена телесна тежина, зголемен ризик од дијабетес и, со тоа, поголема веројатност за срцеви заболувања.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни