Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност на глобално ниво, според Светската здравствена организација (СЗО). Станува збор за група заболувања кои го зафаќаат срцето и крвните садови, а еден од најважните фактори кои влијаат врз нивната појава е исхраната. Лекарите и научниците издвојуваат неколку видови храна кои имаат најнегативно влијание врз здравјето на срцето.
Преработена храна
Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработената храна, богата со сол, шеќер и заситени масти, сериозно го нарушува кардиоваскуларното здравје. Преработеното месо се смета за најштетна намирница за срцето. Студија од 2021 година утврдила силна поврзаност меѓу високата консумација на преработена храна и зголемен ризик од тешки срцеви заболувања.
Пржена храна
Пржената храна го зголемува крвниот притисок, го намалува добриот (ХДЛ) холестерол и придонесува за дебелеење — сите фактори што го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања. Истражување од 2021 година покажало дека редовната консумација на пржена храна значително го зголемува ризикот и од срцев удар и од мозочен удар.
Слатка храна
Честото консумирање слатка храна носи ризик од оштетување на крвните садови и развој на срцеви заболувања. Студија од 2023 година потврдува дека прекумерниот внес на шеќер има директно негативно влијание врз срцето. Затоа се препорачува ограничување на колачи, слатки и газирани пијалаци кои придонесуваат за дебелеење и метаболни нарушувања.
Рафинирани јаглехидрати
Рафинираните јаглехидрати, како белиот леб и индустриските пекарски производи, се лишени од влакна, витамини, минерали и полифеноли. Нутриционистот д-р Неети Шарма нагласува дека нивната редовна консумација води до покачена телесна тежина, зголемен ризик од дијабетес и, со тоа, поголема веројатност за срцеви заболувања.
