Есента често ја доживуваме како почеток на студените денови, дождовни утра и долги вечери, но токму овој период е еден од најизобилните кога станува збор за свежи, хранливи и витамински богати намирници. Зелените пазари се полни со овошје и зеленчук во нивната најзрела фаза, а нутриционистите постојано потсетуваат дека сезонската храна е најдобриот можен извор на витамини, минерали и антиоксиданси.
Јаболката, кои есента ја достигнуваат својата полна хранлива вредност, се богати со витамин Ц, пектин и антиоксиданси што го забавуваат стареењето на клетките и ја зајакнуваат отпорноста на организмот. Најголем дел од нивната хранлива вредност се крие во лушпата, поради што нутриционистите препорачуваат да се јадат свежи и неизлупени.
Прокељот, мал но исклучително хранлив зеленчук, ги носи највисоките концентрации на витамини Ц и К во есенската сезона, како и фолна киселина што го поддржува имунитетот, коските и стабилното ниво на гликоза. Печен со маслиново масло, станува вистинско здраво задоволство.
Карфиолот, пак, продолжува да ја оправдува својата популарност како нискокалорична намирница богата со витамин Ц, витамин К и растителни влакна. Често е избор на оние кои сакаат да намалат јаглехидрати, бидејќи од него може да се подготви и здрава алтернатива за тесто.
Крушата е едно од најароматичните есенски овошја. Богатството со пектин, витамини од групата Б и антиоксиданси ја прават идеална за правилно функционирање на дигестивниот систем, а воедно помага и во задржувањето на калциумот во организмот.
Грозјето, со своите над 60 различни сорти, е вистинска антиоксидансна ризница. Поддржува здраво срце, го намалува воспалението и ја подобрува когнитивната функција, што го прави неопходно на есенската трпеза.
Цвеклото, пак, е еден од најсилните природни енергетски засилувачи. Неговите природни нитрати го подобруваат протокот на крв до мозокот и го намалуваат ризикот од когнитивен пад, додека богатството од калиум, манган и фолна киселина ја прави одлична намирница за секојдневна употреба – било во свежи сокови, салати или супи.
Тиквата, симболот на есента, содржи речиси двојно повеќе од препорачаната дневна доза витамин А, неопходен за видот, кожата и имунитетот. Богата со бета-каротен и омега-3 масни киселини, таа е идеална за срцево здравје и може да се подготвува во безброј форми: печена, во чорби, во пити или како кремасто пире.
Есенските печурки (вргањ, шампињон и меденка) се речиси без маснотии, а богати со витамини од групата Б, селен и растителни протеини. Тие се одлична замена за месо и вистинска супернамирница за имунитет и енергија.
Дуњата, мирисниот есенски плод, е прекрасен извор на витамин Ц и антибактериски соединенија. Одлична е печена, свежа или во компот, а поради ниската содржина на масти е идеална здрава ужина.
Конечно, оревите, една од најхранливите есенски намирници, се богати со омега-3 масни киселини, антиоксиданси и минерали како манган, бакар и магнезиум. Тие го подобруваат памтењето, го намалуваат холестеролот и даваат стабилна енергетска поддршка. Лесно се комбинираат со колачи, салати, каши – или се јадат самостојно.
Есенскиот избор на овошје и зеленчук е не само вкусен, туку и најздрав. Сезонските намирници носат најголема концентрација на витамини, подобра арома, пониска цена и поголема одржливост затоа што се локално одгледани. Ако сакаме посилен имунитет, здрава рутина и повеќе енергија – есента е идеалниот момент да ја искористиме природната понуда.
