„Ако постои група луѓе на кои им верувам безусловно, тоа се италијанските мајстори“, вели Филсон. „Нивните стандарди се исклучително високи и никогаш нема да ви послужат лош домат. Тоа за мене е доволна гаранција.“
Бидејќи нејзината домашна залиха на маслиново масло била при крај, таа побарала од италијански мајстори да ѝ го именуваат најдоброто масло што може да се најде во продажба. Иако би можеле да се расправаат за совршениот болоњезе, тројцата готвачи со кои разговарала биле едногласни: најдобро за секојдневна употреба е екстра девственото маслиново масло Partanna – идеално за финално прелевање, подготовка на винегрети и додавање богата, путераста, бибереста и овошна арома на јадењата со тестенини.
Зошто токму Partanna?
Шеф Џанлука Гуљелми од Виќенца, кој готви повеќе од 45 години и работи во ресторанот Donato & Co. во Калифорнија, вели дека пробал над 300 видови екстра девствено маслиново масло. Тој дури посетувал курсеви во рамките на италијанската Организација на национални дегустатори на маслиново масло (O.N.A.O.O.) за да го усоврши познавањето на вкусовите.
Со сето тоа искуство зад себе, Гуљелми најмногу се потпира на маслото на сицилијанската Partanna, произведено од маслинки сорти Castelvetrano. Компанијата ги ладно пресува маслинките во рок од четири часа по берењето, што го задржува интензивниот вкус, бојата и свежината на маслото. Резултатот е „течно злато“ со пикантен и единствен профил – карактеристичен за регионот.
За силен, препознатлив вкус
И мајсторот Метју Кутоло од ресторанот Gargiulo’s на Кони Ајленд целосно се согласува.
„Partanna е едно од моите омилени масла кога сакам нешто смело и полно вкус“, вели тој. Особено го користи за финално прелевање по готвењето.
„Неговиот силен, биберест вкус навистина оживува кога ќе се прелие преку јадења како капонара од модар патлиџан или порција pasta e fagioli. Има доволно карактер дури и наједноставниот рецепт да го подигне на повисоко ниво.“
Чиста Сицилија во шише
Ова масло го воодушевува и шефот Филип Гвардијоно од Piccola Cucina Group, кој води неколку италијански ресторани и самиот потекнува од Сицилија. Тој вели дека токму вкусот и пикантноста на Partanna го прават природен избор за многу италијански кујни – а и лесно се наоѓа и во неговиот нов дом во странство.
Извор: N1info.rs
