Новото откритие за компирите ќе растажи многумина: Ова ги изненади дури и научниците

Нова научна студија откри дека консумирањето премногу помфрит во една недела може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 за дури 20 проценти.

Нова научна студија откри дека консумирањето премногу помфрит во една недела може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 за дури 20 проценти. Но, она што може да ги загрижи многумина е препорачаната максимална количина помфрит – само три порции за седум дена

Да бидеме реални, ништо не се споредува со неодоливиот вкус на топол помфрит посипан со сол, штотуку изваден од фритезата. Сепак, треба да знаете и дека може да има ужасни здравствени последици.

Имено, студија објавена во среда во престижниот медицински журнал The BMJ покажа дека луѓето кои јадат помфрит три пати неделно имаат за 20 проценти поголем ризик од развој на дијабетес тип 2. Ризикот е уште поголем за оние кои консумираат компири пет пати неделно – дури 27 проценти.

Сепак, добрата вест за љубителите на компири е дека истиот ризик не е забележан со консумирањето варени, печени или пире од компири. Со други зборови, начинот на подготовка прави драстична разлика.

Сè зависи од подготовката

Меѓународен истражувачки тим, во кој учествуваа и експерти од Универзитетот во Кембриџ, ги анализираше здравствените податоци на повеќе од 205.000 американски здравствени работници. Нивните навики во исхраната беа следени преку редовни анкети, а нивното здравје беше следено речиси четири децении. Во текот на тој долгорочен период на следење, беа регистрирани околу 22.000 случаи на дијабетес тип 2.

„Ризиците поврзани со консумирањето компири се разликуваат во зависност од начинот на подготовка“, напишаа авторите на студијата. „Врска помеѓу поголемиот внес на компири и зголемениот ризик од дијабетес тип 2 првенствено се должи на консумирањето помфрит.“

Интересно е и тоа што истражувачите откриле дека замената на три порции компири неделно со интегрални житарки може да го намали ризикот од дијабетес тип 2 за 8 проценти.

Не ги заменувајте компирите со бел ориз

„Нашите наоди сугерираат дека замената на која било форма на компир, особено помфрит, со интегрални житарки може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, што дополнително ја нагласува важноста на вклучувањето на интегрални житарки во здравата исхрана“, наведуваат истражувачите. Од друга страна, замената на компирите со бел ориз е поврзана со зголемен ризик од дијабетес тип 2.

Во поврзан уреднички текст, исто така објавен во The BMJ, експерти од Соединетите Американски Држави и Данска забележаа: „Ова откритие е во согласност со претходните истражувања што го поврзуваат високиот внес на ултра-преработена храна со зголемен ризик од дијабетес тип 2 – помфритот често е ултра-преработена храна, додека печените, варените и пирените компири се минимално преработени.“

„Со оглед на релативно ниското влијание на компирите врз животната средина и здравјето, тие можат да бидат дел од здрава и одржлива исхрана, но интегралните житарки сепак треба да имаат приоритет“, заклучуваат експертите.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни