Додавањето антиинфламаторна храна во вашата исхрана е важно за промовирање на целокупното здравје. Правилната и здрава исхрана може особено добро да влијае на здравјето на одредени органи, да помогне при проблеми со варењето и да го намали ризикот од развој на многу хронични болести.
Храната која содржи антиинфламаторни својства обично содржи антиоксиданси, здрави масти и други корисни соединенија кои помагаат во обновувањето на ткивото, го намалуваат оксидативниот стрес и ги промовираат природните процеси на поправка на телото, пренесува She Finds. Докторот Ралф Валдо издвоил неколку од најздравите видови на храна кои имаат антиинфламаторни својства и треба почесто да се консумираат.
Куркума
Куркумата е популарен зачин кој содржи куркумин, соединение со моќни антиинфламаторни својства. Ова соединение помага да се намали воспалението со инхибиција на воспалителните патишта и ензими, кои можат да помогнат во ублажување на состојбите поврзани со воспаление во црниот дроб и желудникот.
Валдо истакнува дека често препорачува додавање куркума во храната и пијалоците. „Клиентите пријавуваат подобрено варење, помалку болка и подобри нивоа на енергија“, објаснува тој за She Finds.
Зелен лиснат зеленчук
Зелениот лиснат зеленчук, како што се спанаќот, кељот и блитвата, се богати со антиоксиданси и фитохемикалии кои имаат силно антиинфламаторно дејство. Соединенијата во зелениот лиснат зеленчук помагаат да се намали воспалението низ телото, вклучително и црниот дроб и желудникот.
„Зелените зеленило, како кељот и спанаќот, обезбедуваат основни хранливи материи за детоксикација на црниот дроб и здравјето на клетките. Јадењето секојдневно може да ја зголеми енергијата и да го подобри здравјето на кожата“, додава Валдо.
Масна риба
Познато е дека е здраво да се консумира мрсна риба. Овој вид риба содржи селен и други антиоксиданси кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес и воспалението. Селенот особено игра улога во намалувањето на воспалението на црниот дроб и ја поддржува антиоксидантната одбрана.
Докторот објаснува дека „масните риби со висока содржина на омега-3 масни киселини, како што се лососот и сардините, го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на цревата и хормоните. Исто така, јадењето храна богата со омега-3 масни киселини позитивно влијае на метаболизмот и расположението. “
Екстра девственото маслиново масло
Екстра девственото маслиново масло е пофалено за многубројните здравствени придобивки, особено неговите антиинфламаторни својства и позитивното влијание врз здравјето на црниот дроб и желудникот, известува She Finds.
„Екстра девственото маслиново масло содржи олеинска киселина, антиинфламаторна маст која го помага варењето и ја штити слузницата на цревата. Користењето на маслиново масло наместо други масти помага да се намали воспалението во цревата и телото“, истакнува Валдо.
Фото: pexels
Извор: index