Најстарото пиво во светот потекнува од Месопотамија, направено е од стари кори леб

Првото пиво во светот го направиле Сумерите, најраната позната цивилизација која живеела во Месопотамија, во областа на денешен јужен Ирак, пред приближно 4 до 6 илјади години. И денес, нивниот рецепт за пиво од Месопотамија може да стане хит, бидејќи има помал јаглероден дел од многу други пива.

Древниот рецепт бил откриен отко бил пронајден врежан во глинена плоча, а бил напишан како песна за Нинкаса, божицата на пивото. Поемата открива дека пивото што го пиеле е направено не само од вообичаените зрна, квасец и вода, туку и од стари кори леб.

Сумерите го обожавале ова пиво, за што сведочи и пиктографот за пиво, кој е еден од најчесто користените во сумерскиот пишан јазик. За разлика од повеќето пива денес, ова пиво користи „пивски леб“, двапати печен јачмен леб и токму затоа е подобро за животната средина – затоа што лебот ги заменува житарките.

Античко пиво во модерно руво
Милениуми подоцна, во 2016 година, основачите на Toast Brewing во Лондон, Тристрам Стјуарт и Луиза Зиан, решија да го оживеат овој древен рецепт кога ќе се соочат со огромните количини отпад од храна што го создаваат фабриките и продавниците. Одлучиле да направат пиво од фрлен леб бидејќи се проценува дека ширум светот дури 900 илјади тони произведен леб годишно завршуваат во ѓубре.

Тристрам Стјуарт, еколошки активист во непрофитната организација Фидбек, го набљудувал обемот на овој отпад во 2013 година кога посетил фабрика за сендвичи, која снабдувала супермаркет во Велика Британија со пакувани сендвичи.

„Имаше голем контејнер кој беше полн со парчиња леб“, изјави Зиане за Би-Би-Си. Кога Стјуарт разговарал со компанијата, тие процениле дека во тој сад има дури 13.000 парчиња леб, а откриле и дека краевите на лебот, како и кришките до него, обично се фрлаат бидејќи се не е совршено квадрат. Набргу потоа, случајната посета на Белгија го инспирираше Стјуарт да го претвори фрлениот леб во пиво.

Така е роден Toast Brewing во 2016 година, пиво направено од остатоци од леб од различни лондонски пекари, по моделот на она што го правеле Сумерите. Рецептот за правење на ова пиво заменува 25 отсто од зрната што вообичаено би се користеле за производство на пиво со леб.

Пивото од леб е подобро за животната средина од класичното пиво
Најголем проблем за животната средина е токму одгледувањето на житариците – за нивното одгледување е потребно големо количество вода, а придонесуваат за климатските промени преку емисиите на стакленички гасови. Токму затоа пивото не е добро за животната средина, а доколку житарките се заменат со стар леб, значително се намалува влијанието на пивото врз животната средина.

Дополнително, ако стариот леб се користи за производство на пиво, тој нема да заврши во отпадот, со што ќе се спречи ослободувањето на метан што се случува кога лебот или која било друга храна скапува во средина сиромашна со кислород. Метанот е многу моќен гас кој има 80 пати поголемо влијание врз глобалното затоплување отколку јаглерод диоксидот.

Сепак, се чини дека ќе треба да почекаме уште малку пред пивото од стар леб да стане наше секојдневие. Во моментов, многу малку пиварници користат леб за правење пиво, а со цел пивото од бајат леб да биде пораспространето, сите големи пиварници треба да го интегрираат лебот во нивните рецепти. Тоа навистина не е толку веројатно, а она што ние како поединци можеме да го направиме за животната средина е да го намалиме нашиот отпад и да го користиме стариот леб за други работи. На пример, тестенини.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни